Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Českolipský výrobce svítidel MODUS plánuje letos investice do modernizace a produktových inovací za 30 milionů korun

13. 02. 2020 | 5:33

Českolipský výrobce svítidel MODUS plánuje letos investice za zhruba 30 milionů korun. Největší český výrobce LED svítidel pro kanceláře, průmyslové objekty i veřejná osvětlení, chce investovat zejména do modernizace a produktových inovací. Jednou z hlavních priorit je udržet si technologický náskok a konkurovat především kvalitou výrobků, řekl dnes ČTK spolumajitel společnosti Jan Kavka.

lustr light-1773753 1280
Ilustrační foto

MODUS chce pro svůj českolipský závod pořídit hlavně stroj na výrobu designových hliníkových korpusů. "Spojením špičkové kvality a unikátního vzhledu chceme posílit naše postavení v segmentu designových svítidel, kde vidíme velký potenciál růstu," uvedl Kavka. Investovat chce podle něj firma také do informačních systémů a optimalizace vnitřních procesů s cílem zkrátit výrobní termíny a zefektivnit využití zásob ve skladech.

V plánu je také další rozšíření projektového týmu, investovat hodlá firma do vývoje takzvaných chytrých svítidel. Poptávka po takovém osvětlení roste podle zkušeností podniku ročně v průměru o deset procent. MODUS tyto technologie používá u většiny kancelářských svítidel a přizpůsobit je umí také individuálním potřebám zákazníků. "Svítidla s inteligentními senzory budou v blízké budoucnosti běžným standardem, protože dokážou snižovat náklady na elektrickou energii a zaměstnancům zaručit co možná nejvíce zdravé pracovní prostředí," řekl specialista firmy Oldřich Kyjovský.

MODUS je ryze českou firmou, která vznikla v roce 1994. Velkou proměnu prodělal podnik v posledních sedmi letech, kdy do vybudování moderního provozu a technologií potřebných pro výrobu LED osvětlení investoval kolem 250 milionů korun. Firma je jednou z mála, které mají vlastní automaty na osazování LED čipů a ve svých výrobcích používá vlastní LED moduly. V České Lípě zaměstnává podnik 450 lidí. Za týden vyrobí 25.000 svítidel z nichž tři čtvrtiny míří do zahraničí. V roce 2018 utržila společnost 1,014 miliardy korun a hospodaření skončilo více než sedmnáctimilionovým ziskem. I loňské tržby budou podle předběžných informací na úrovni miliardy korun.

čtk