Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cestování MHD v České Lípě zdraží od srpna při platbě v hotovosti o čtvrtinu

20. 07. 2021 | 16:57

Cestování MHD v České Lípě od srpna zdraží, důvodem je růst nákladů. Při platbě v hotovosti zaplatí cestující za jízdu 20 korun namísto současných 16, to je o čtvrtinu víc, stejně zdraží i celodenní jízdenka ze současných 40 na 50 korun. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Výhodnější jízdné nabízí bezhotovostní platba krajskou Opuscard. Dnes dá cestující za jednotlivou jízdenku desetikorunu, od srpna to bude o pětinu víc - 12 korun.

covid žena photo-1597666953571-8b85a0159483
Ilustrační foto

Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Současný tarif platí v MHD od září 2013. Opuscard, kterou lze využít k výhodnému cestování po celém kraji, mohou českolipští cestující používat od března 2016. Radnice zároveň zavedla výhodné roční jízdné za 1500 korun, to teď zdraží na 1800 korun. "Město drželo stejnou cenu, přestože se náklady na zajištění městské autobusové dopravy neustále zvyšují. Proto jsme se rozhodli přistoupit k úpravě jízdného, podobně jako jiná města a kraje v republice," řekl místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Zvýšení jízdného by letos mělo do městské kasy přinést zhruba milion, v příštím roce 2,5 milionu korun. "Cestující se nemusí příliš obávat, protože zvýšení ceny není velké. Navíc dojde i k urychlení odbavení, protože současné ceny přinášejí časové ztráty při manipulaci s penězi, nové ceny budou z tohoto hlediska výrazně příznivější," doplnil místostarosta.

Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. dubna 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa, která získala zakázku na deset let. Dopravce ročně najezdí ve městě zhruba milion kilometrů. V letošním roce má město na zajištění dopravy v rozpočtu připraveno 56 milionů korun.

Česká Lípa není v Libereckém kraji jediný, kdo jízdné ve veřejné dopravě zdražil. Už od nového roku platí víc i cestující MHD v Liberci. Základní jízdné zdražilo z 20 na 24 korun. Od července platí víc i cestující v regionálních vlacích a autobusech, které objednává Liberecký kraj. Na nejkratších trasách platí cestující až o čtvrtinu víc, na těch nejdelších je zdražení zhruba pětiprocentní. Hlavním důvodem zdražení jízdného v kraji je propad tržeb zaviněný koronavirovými opatřeními.

čtk