Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cestující v MHD v České Lípě zaplatí od Nového roku za jízdenku 25 korun, o čtvrtinu víc

16. 11. 2023 | 14:42

Cestující v městské dopravě v České Lípě si od Nového roku připlatí. Při platbě v hotovosti je jízdenka přijde místo 20 korun na 25, tedy o čtvrtinu dráž. Dokonce o dvě třetiny zdraží jízda při platbě kartou nebo chytrým telefonem, kdy se cena jízdenky zvýší ze současných 12 korun na 20. Stále ale bude levnější než při placení v hotovosti. Platnost jízdenky se navíc od ledna zvýší ze současných 60 na 75 minut, řekl dnes novinářům místostarosta Jakub Mencl (Živá Lípa).

autobus bus in
Ilustrační foto

Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje, městská doprava ročně přepraví dva miliony cestujících. Cenu tam naposledy zvyšovali v srpnu 2021. "Cestující se tržbami na jízdném podílejí 18 procenty na provozu. To znamená, že 82 procent je potřeba doplnit z rozpočtu města Česká Lípa, a to je právě jeden z důvodů, který vede k lednovému navýšení cen," doplnil Mencl.

Zdraží i zvýhodněné měsíční a roční jízdenky. Roční zdraží ze současných 1800 korun na 2000, děti a studenty bude stát 1000 Kč. "Vyplatí se každému, kdo jede ročně alespoň 80krát, tedy po dvou měsících dojíždění MHD do školy a ze školy," dodal Mencl. Jízdenky jsou navíc podle místostarosty přestupní a lze je využít mimo městské dopravy také v regionálních autobusech a vlacích krajského systému IDOL.

Česká Lípa ale navíc služby městské dopravy dál rozšiřuje. "Zařazujeme nový spoj linky 212, který by měl pomoci lidem ze sídlišť Lada a Sever dostat se na poštu na náměstí T.G.M. poté, co v červenci Česká pošta zavřela pobočku na sídlišti Sever. Časově upravujeme některé spoje linky 218, aby se zaměstnanci firmy Fehrer snáz dostali do práce," řekl Mencl. Nově tak bude devět ranních spojů označeno jako školní.

Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. dubna 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa, která získala zakázku na deset let. Dopravce ročně najezdí ve městě zhruba milion kilometrů. Zatímco před dvěma lety mělo podle starostky Jitky Volfové (ANO) město v rozpočtu na MHD 56 milionů korun, letos už je to 70 milionů. Kvůli růstu nákladů zdraží od ledna 2024 MHD i v Liberci a Jablonci nad Nisou, připlatí si i cestující krajskou dopravou.

čtk