Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cestující v MHD v České Lípě zaplatí od srpna za jízdenku o čtvrtinu víc

01. 08. 2021 | 18:00

Cestující v autobusech městské hromadné dopravy v České Lípě zaplatí ode dneška za jízdenku až o čtvrtinu víc. Výrazně ušetřit ale mohou při bezhotovostní platbě krajskou kartou Opuscard. Běžná jízdenka placená hotovostí zdražila z dosavadních 16 korun na 20. Při platbě kartou stála ale stejná cesta dříve desetikorunu, ode dneška je o pětinu dražší - přijde na 12 korun.

autobus čl
Foto: LK

Česká Lípa je s 37.000 obyvateli třetím největším městem Libereckého kraje. Předcházející tarif platil od září 2013. Opuscard, kterou lze využít k výhodnému cestování po celém kraji, mohou českolipští cestující používat od března 2016. Radnice zároveň zavedla výhodné roční jízdné za 1500 korun, to teď zdražilo na 1800 korun. Již dříve zakoupené jízdenky ale zůstávají v platnosti.

Podle místostarosty Jaroslava Turnhöfera (Živá Lípa) drželo město stejnou cenu, přestože náklady na zajištění městské dopravy rostly. Situaci navíc zhoršil koronavirus, který dopravce na tržbách připravil loni zhruba o tři miliony korun. I to byl důvod, proč se vedení města rozhodlo pro zdražení. Už od nového roku platí víc třeba cestující MHD v Liberci, od července zdražilo i jízdné v regionálních autobusech a vlacích, které objednává Liberecký kraj.

Městskou hromadnou dopravu v České Lípě zajišťuje od 1. dubna 2019 společnost BusLine MAD Česká Lípa, která získala zakázku na deset let. Dopravce ročně najezdí ve městě zhruba milion kilometrů. V letošním roce má město na zajištění dopravy v rozpočtu připraveno 56 milionů korun. Zvýšení jízdného by letos mělo podle Turhöfera do městské kasy přinést navíc zhruba milion, v příštím roce 2,5 milionu korun.

čtk