Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Cyklostezka Varhany je po vichřici znovu průjezdná, důkladné vyčištění je ale v plánu až v březnu

18. 02. 2020 | 8:29

Cyklostezka Varhany na Českolipsku je po vichřici znovu průjezdná. Kvůli popadaným stromům byl od minulého týdne neprůjezdný úsek od České Lípy do Horní Libchavy. Hasičům už se podařilo odstranit i poslední popadané stromy, v pondělí ještě pokračovaly opravy poničeného zábradlí.

cykloVarhany
archivní foto

Při průjezdu by si lidé měli dávat pozor na ulámané drobné větve, kompletní čistění stezky je naplánované na březen, řekla dnes ČTK mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Téměř 17 kilometrů dlouhá Cyklostezka Varhany spojuje Českou Lípu s Kamenickým Šenovem. Vede po bývalé železniční trati a její výstavba stála 52 milionů korun. Cyklostezka začíná nedaleko vlakové zastávky Střelnice v České Lípě a končí u bývalého vlakového nádraží v Kamenickém Šenově, jen pár set metrů od Panské skály. Cesta široká tři metry je přístupná pro pěší i pro cyklisty, hodně ji využívají i bruslaři. Dokončena byla v roce 2013. Uzavřený byl kvůli popadaným stromům zhruba pětikilometrový úsek.

Vichřice, která na počátku minulého týdne zasáhla celé Česko, dosahovala v České Lípě v nárazech 94 kilometrů v hodině. Vítr poškodil i střechu radnice, z níž začaly padat tašky. Uzavřít kvůli tomu museli před týdnem druhý vchod do městského úřadu. "Střecha už je opravená a vchod znovu otevřený," dodala Kňákal Brožová.

Omezený je po vichřici i vstup do městských lesů a na naučné stezky. Stezky na Holém vrchu už se podařilo vyčistit. "Aktuálně pracujeme na singltrekové trati na Špičáku," řekl dnes ČTK Petr Kreisinger, jednatel společnosti, která v České Lípě a okolních obcích obhospodařuje 1800 hektarů lesů. Nejhorší je podle něj situace kolem Žizníkovského rybníka, kde popadané stromy na odklizení teprve čekají. Tam by se lidé rozhodně vydávat neměli.

čtk