Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Dlouho plánovaná rekonstrukce silnice z České Lípy do Dobranova přijde na 194 milionů a začne v červnu

29. 03. 2020 | 14:18

Dlouho plánovaná rekonstrukce krajské silnice druhé třídy z České Lípy do Dobranova by měla začít letos v červnu. Rekonstrukce více než pětikilometrového úseku přijde na bezmála 194 milionů korun. Liberecký kraj, který je investorem, získal na rekonstrukci evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). ČTK o tom informoval náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

silnice hradek1 irma
Ilustrační foto, Artur Irma

Krajská silnice 262 je součástí tahu ze Zákup na Děčín a vede napříč Českou Lípou, což výrazně zkomplikuje dopravu ve třetím největším městě Libereckého kraje. Kompletní rekonstrukce čeká úsek silnice od mimoúrovňové křižovatky v Dobranově až po okružní křižovatku ulic Děčínská a Pod Holým vrchem v České Lípě. Rekonstrukce měla být podle původních plánů hotova ještě letos, kvůli koronaviru začne ale se zpožděním. Dodavatel má na stavbu 300 dní, hotovo tak bude až v příštím roce.

Rekonstruovány budou dva mosty v Dobranově, to je jeden z důvodů, proč jsou náklady poměrně vysoké. Opravit je třeba také dvě opěrné zdi a projekt počítá i s výstavbou protihlukových zdí. Obnovit je nutné odvodnění silnice, rekonstruovány budou propustky a uliční vpusti včetně jejich přípojek. Součástí stavby budou podle Svitáka také přeložky a úpravy inženýrských sítí i veřejného osvětlení.

Rekonstrukce silnice z České Lípy na Dobranov nebude jedinou stavbou v Libereckém kraji, jejíž zahájení se kvůli koronaviru posune. Začít by měla dlouho plánovaná rekonstrukce silnice z Mimoně po hranice se Středočeským krajem, přestavba křižovatky Ostrý roh v Jablonci nad Nisou nebo sanace skály nad krajskou silnicí na příjezdu do Nového Boru. "Firmy se v této situaci bojí stavby zahájit, všechny velké akce tak budou posunuté," řekl Sviták.

čtk