Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do věže kostela svatých Petra a Pavla v Prysku se po osmdesáti letech vrátily zvony

24. 06. 2023 | 17:18

V kostele sv. Petra a Pavla v Prysku se dnes po osmdesáti letech znovu rozezněly zvony. O jejich návrat, stejně tak jako o opravu samotného kostela, se v uplynulých letech zasloužila celá řada tamních obyvatel včetně dlouholetého starosty a současného krajského náměstka pro dopravu Jana Svitáka nebo Marcela Hrubého, správce farnosti Horní Prysk.

prysk7top
Šest zvonů, které doputovaly do Prysku až z Bavorska, dnes vysvětlil Jan Baxant - litoměřický biskup. Foto FB Liberecký kraj

Šest zvonů, které doputovaly do Prysku až z Bavorska, dnes vysvětlil Jan Baxant - litoměřický biskup. Čtyři zvony darovali farníci ze Schwabachu z tamního zrušeného kostela a dva byly nově odlity v Pasově. Nahradily ty původní, které byly odvezeny během druhé světové války.

Foto z FB Liberecký kraj

"Všem novým zvonům přeji, aby z Prysku už nikdy nikam nezmizely," popřál na svém FB profilu hejtman Libereckého kraje \martin Půta (SLK).

Zdroj: FB Libereckého kraje a hejtmana Martina Půty