Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Do vyhořelé ubytovny v České Lípě se zatím lidé vrátit nemohou, bydlí u známých nebo v nedalekých Zákupech

11. 12. 2019 | 16:06

Do vyhořelé ubytovny pro sociálně slabé v České Lípě se zatím lidé vrátit nemohou. V úterý odtud hasiči evakuovali 32 lidí. Pro polovinu z nich muselo město, kterému budovy patří, zajistit náhradní nocleh v ubytovně u školy v nedalekých Zákupech. Ostatní zůstali u příbuzných a známých.

hasCLdum2
Foto: HZS

Až to bude možné, přesune město obyvatele postiženého domu do sousední budovy, kde je volná kapacita. ČTK to dnes řekla českolipská starostka Jitka Volfová (ANO). Příčinu požáru vyšetřuje policie ve spolupráci s hasiči, zatím není známá ani výše škod.

V dřevěné budově ve Svojsíkově ulici začalo hořet v úterý kolem 15:00. "Zasažena byla střešní konstrukce a půdní prostory. Požár se začal šířit postupně i do obytné části objektu," uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Lucie Hložková.

Hasiči podle ní museli evakuovat 32 lidí. "Z toho 12 přímo ze zasažené budovy a ostatní ze sousedního objektu," řekla. Na místě zasahovalo deset jednotek, šíření požáru se podařilo zastavit až zhruba po třech hodinách, zásah skončil asi hodinu před půlnocí. Tři lidé, dvě ženy z ubytovny a jeden policista, se nadýchali zplodin. Stačilo ošetření na místě.

Budova je požárem citelně poškozená, co s ní bude dál, není zatím podle Volfové rozhodnuto. "Zatím nás tam ani hasiči nepustili. Musíme pak zjistit, zda bude mít smysl dům zrekonstruovat nebo zda přistoupíme k demolici. My jsme stejně do budoucna zvažovali, že budeme muset nějaké sociální bydlení zajistit, ale zatím to nemáme rozpracované," řekla starostka. Pro lidi, kteří potřebují ubytování, by podle Volfové mohlo město využít azylový dům, ani ten ale není v dobrém stavu a potřebuje rekonstrukci.

Podle mluvčí radnice Kristýny Kňákal Brožové se budou moci nejprve vrátit zpět lidé evakuovaní ze sousední budovy, kterou požár přímo nezasáhl. "Nejpozději do zítřka (čtvrtka) by měli být zpátky," řekla.

Vyšetřovatelé dnes místo požáru zkoumali. K dispozici měli i psa specializovaného na akceleranty hoření, který ale neobjevil nic podezřelého. Ohnisko požáru bylo v jednom z bytů, příčina se dál zjišťuje. Kriminalisté, kteří případ vyšetřují, dosud nevyloučili jako příčinu požáru nedbalost ani úmyslné jednání neznámé osoby, uvedla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

čtk