Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Geopark Ralsko vrací stromy do krajiny. Alej vzpomínek připomíná pohnutou historii regionu

11. 11. 2021 | 8:31

Národní Geopark Ralsko pokračuje ve výsadbě Aleje vzpomínek na památku zaniklých obcí v bývalém vojenském prostoru. Jabloně a hrušně, které v sobotu 20. listopadu vysadí zaměstnanci Geoparku spolu s dobrovolníky a přáteli, připomenou pohnutou historii kraje. Pochází totiž z roubů starých ovocných stromů, které přežily jako poslední připomínka bývalého osídlení.

sazeni2 20
Foto: Geopark Ralsko

Alej, která vyrůstá podél cesty do bývalé obce Dolní Novina poskytne v budoucnu stín cyklistů na frekventované cyklostezce zřízené Vojenskými lesy a statky. Na podzim pak budou moci turisté a cyklisti ochutnat ovoce, které zde zanechali naši předchůdci. Výsadba je podpořena Nadací ČEZ.

Třicet ovocných stromů, které tvoří první část Aleje vzpomínek vysadil Národní geopark Ralsko za podpory Nadace ČEZ již minulý rok. Letos bude alej pokračovat dalšími třiceti stromy a není ojedinělá akce, již od roku 2016 se Geopark Ralsko snaží zmapovat staré odrůdy ze zaniklých obcí a v evidenci má již přes 300 stromů ze zaniklých obcí – z Kostřice, Křídy, Holiček, Ostrova, Jablonečku a dalších.

Foto: Geopark Ralsko

Letošní novinkou bude vysazení dvou stromů na zahradě Základní školy Mírová v Mimoni a Základní školy v Kuřívodech. „Děti se budou moci podílet výsadbě a péči o stromy a pozorovat, jak strom přirozeně roste a žije v různých ročních obdobích. Navíc se dozví více o životě, který kdysi vzkvétal v krajině, která je nyní jejich domovem,“ přibližuje akci ředitelka geoparku Lenka Mrázová. Hlavním partnerem projektu sázení stromů do školních zahrad jsou Vojenské lesy a statky.

Projekt Alej vzpomínek má za cíl obnovit historické aleje v místech zaniklých obcí a zároveň zachránit místy unikátní regionální odrůdy jabloní a hrušní. Je málem neuvěřitelné, co vše dokázaly staré stromy, jež bývalým hospodářům poskytovaly stín a ovoce, bez veškeré péče přežít. Bez mála půlstoletí působení tří různých armád, které srovnaly se zemí více než 17 obcí včetně kostelů a hřbitovů. A další tři desítky let života v divočině. Nyní mají prostřednictvím naroubovaných stromů šanci vrátit se v plné síle tam, kam patří. Určit odrůdu původních stromů je velmi obtížné až nemožné, protože mnohdy chybí srovnání, proto se na určování podílí odborníci z Česka a Saska. Roubování pak zajišťuje zahradník Vlastimil Kocourek a zemědělská škola Libverda v Děčíně. Partnery projektu jsou Nadace ČEZ, Liberecký kraj, Lesy ČR a Vojenské lesy a statky.

Připojte se!

Na svůj návrat do krajiny čeká třicet stromů - jabloní a hrušní. Přidejte ruku k dílu i vy - sraz dobrovolníků je v sobotu 20.11. v 9.00 u obecního úřadu v Hamru na Jezeře. Občerstvení je zajištěno, na dobrovolníky budou čekat špekáčky k opečení na ohni, vlastní nářadí je vítáno - především rýče, kladiva a palice.

TZ Geopark Ralsko