Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Hvězdou 20. ročníku festivalu Lípa Musica bude cellistka Michaela Fukačová. Čeští umělci nahradí zahraniční hvězdy

14. 09. 2020 | 12:19

Renomovaná violoncellistka Michaela Fukačová bude příští rok hvězdou 20. ročníku festivalu Lípa Musica. V programu Dvořák Gala ke 180. výročí narození Antonína Dvořáka ji na zahajovacím Koncertu pro Liberecký kraj doprovodí 11. září v Divadle F. X. Šaldy v Liberci Symfonický orchestr Českého rozhlasu.

violoncello
ilustrační foto

ČTK to dnes řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj). Vstupenky na zahajovací koncert budou v prodeji od 23. listopadu.

Hvězdou zahajovacího koncertu jubilejního ročníku festivalu měl být původně slavný mexický tenor Ramón Vargas, kvůli koronaviru ale organizátoři i příští rok vsadí raději na domácí hudebníky. Chtějí se tím vyhnout změnám v programu. "Velké zahraniční hvězdy, které táhnou na všech světových pódiích, ty si necháváme na klidnější dobu a snažíme se postavit dramaturgii tak, aby byla hlavně z české kultury," řekl ČTK ředitel festivalu Martin Prokeš. Předjednané zahraniční projekty uvidí podle něj návštěvníci v příštích letech, až to situace dovolí.

Zahájení letošního ročníku, který začal v sobotu 12. září, mělo být původně v režii světově proslulého souboru hráčů na historické nástroje L’Arpeggiata. Koronavirus ale donutil pořadatele zcela změnit dramaturgii, a tak v Liberci zaznělo Händelovo oratorium Mesiáš v podání Collegia 1704 a kvarteta předních českých pěvců. Koronavirus se přitom projevil i na návštěvnosti zahajovacího koncertu. Přestože byl prakticky vyprodaný, v divadle nakonec zůstala řada míst neobsazených. Lidé se pode organizátorů báli nákazy, některé odradila povinnost mít tři hodiny v divadle roušku.

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Liberecký kraj festival zařadil mezi 16 nejvýznamnějších akcí. Na jeho organizaci dal letos 1,1 milionu korun. Nejbližší koncert "Sladká krásná dáma" se uskuteční v pátek 18. září v kostele sv. Barbory v Zahrádkách na Českolipsku. Celkem je připraveno 20 projektů, poslední akcí bude 5. listopadu společné vystoupení žáků Základní umělecké školy v České Lípě s houslistou Josefem Špačkem a klavíristou Miroslavem Sekerou.

čtk