Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Komplikace při cestě na Mácháč: Přes opravovanou hráz rybníka v Hradčanech neprojedou auta do konce léta

27. 04. 2021 | 12:00

Hráz nyní vypuštěného Hradčanského rybníka v Ralsku na Českolipsku musí projít rozsáhlejší opravou, než se původně zamýšlelo. Důvodem je nestabilní podloží. Komplikací je to pro řidiče, kteří jezdí přes Mimoň do Doks u Máchova jezera. Úsek silnice druhé třídy, který vede přes hráz, je uzavřený. Starosta Ralska Miloslav Tůma (ANO) odhaduje, že provoz bude možné obnovit koncem letošního léta.

hradcanskyrybnik3
Foto: Artur Irma

Vodní plocha patří do rezervace Hradčanské rybníky a na její revitalizaci téměř za 28 milionů korun bez daně získalo město evropskou dotaci. Práce trvají od konce roku 2019 a při nich se zjistilo, že hráz se propadá a podlaží je nestabilní. "Museli jsme některé práce upravit, protože jsme zjistili, že tam je poměrně vysoká hladina podzemní vody a špatné podloží. To znamená, že tam byly tekoucí písky, tak jsme museli změnit způsob založení vypouštěcího objektu," uvedl Tůma. Neplánově se tak musely použít štětové stěny, které bylo potřeba zatlouct 6,5 metru hluboko. "Příští týden by se mělo snad začít betonovat, pak budeme čekat na zrání betonu. Následně se bude osazovat vypouštěcí objekt, budou se dělat překlady, zasypávat a asfaltovat. Takže to vidím, že komunikace se bude otevírat koncem léta," dodal starosta.

Foto: Artur Irma

Tůma předpokládá, že koncem léta by se měl rybník začít znovu napouštět a všechny práce spojené s revitalizací skončí do října. Jejich součástí bylo i odbahnění. Z rybníka se vybralo zhruba 20.000 metrů krychlových sedimentu, zhruba 40.000 tun. Podle starosty tím rybník odbahnili více než z poloviny. "Zvažujeme, že bychom v rámci prací řešili nějaké další odbahnění, ale uvidíme, jak na tom budeme finančně. Máme rozjeté dva velké projekty, což je tento rybník a ještě cyklostezku za nějakých 25 milionů," uvedl Tůma. Případné odbahnění by podle něj chtěli dělat s nějakou další dotací, nejspíš od ministerstva zemědělství.

Foto: Artur Irma

Rybník v Hradčanech je součástí soustavy čtyř Hradčanských rybníků, které jsou už od roku 1933 chráněnou oblastí. V 60. letech minulého století byla oblast o rozloze 145 hektarů zahrnující rybníky, potok, mokřady, louky a lesy vyhlášena přírodní rezervací. Vyskytují se tu ohrožené rostliny, jako odemka vodní, prstnatec plamatý nebo ďáblík bahenní, ale také živočichové, jako čáp černý, skřivan lesní nebo lelek lesní. Oblast byla součástí vojenského prostoru Ralsko, hráze tří rybníků v minulosti poničily tanky.

čtk