Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kraj požádá o dotaci na další demolice objektů v Ralsku, plánuje stržení dalších 11 objektů

26. 05. 2020 | 14:04

Liberecký kraj požádá o dotaci na další demolice objektů v bývalém vojenském prostoru Ralsko, rozhodli o tom dnes krajští zastupitelé. Plánuje stržení dalších 11 objektů, které jsou v havarijním stavu, v oblasti Hradčan a Svébořic. Jejich zbourání přijde podle odhadů na 32,6 milionu korun.

ralskoDemolicePada
archivní foto: Artur Irma

Kraj může z programu Podpora revitalizace území Ministerstva pro místní rozvoj ČR získat až polovinu, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj), který návrh předkládal.

Prostor Ralsko o rozloze 250 kilometrů čtverečních využívala do počátku 90. let sovětská armáda. K vojenským účelům ale sloužil už v první polovině minulého století. Postupně se tam v letech 1938 až 1991 vystřídaly německá, československá a sovětská armáda. Oblast patří v zemi k nejzatíženějším lokalitám po pobytu sovětských vojsk, sanace území stála přes půl miliardy korun. Liberecký kraj převzal v roce 2007 od státu část prostoru zhruba se 170 objekty, velkou část z nich už zboural.

Od roku 2011 nechal kraj ve vojenském prostoru zbourat více než 40 objektů a za demolice zaplatil zhruba 43 milionů korun, na rozdíl od obcí neměl ale v minulosti možnost na demolice čerpat dotace. K zemi už šel například nedostavěný kulturní dům, generální štáb, dvě kotelny a další přidružené budovy. V bourání chce kraj pokračovat navzdory napjatému rozpočtu, kde čeká v souvislosti s koronavirovou pandemií propad daňových příjmů o zhruba 360 milionů korun.

Území Ralska má podle Svitáka navzdory působení armády velký turistický potenciál - nedotčenou přírodu s řadou přírodních památek. Oblast má i bohatou historii. Centrální část Kuřívody založil Přemysl Otakar II. jako královské město na území bezdězského panství. Osídlení tam však bylo už v mladší době kamenné. V prostoru vznikl Geopark Ralsko, kterému se daří do krajiny lákat turisty.

čtk