Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Kvůli propadu příjmů odložily Zákupy plánovanou stavbu hasičské zbrojnice na příští rok

02. 06. 2020 | 5:41

Kvůli propadu daňových příjmů museli v Zákupech na Českolipsku odložit plánovanou výstavbu hasičské zbrojnice. Město přitom získalo na projekt 7,5 milionu korun dotace z národních a krajských zdrojů, dalších zhruba osm milionů si na stavbu našetřilo. Kvůli koronavirové pandemii bude ale radnice peníze potřebovat, a proto stavbu odložila na příští rok. Omezovat musí i další investice a opravy. ČTK to dnes řekl starosta Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj).

hasiči top požár menší
Foto: HZS LK

"Když se rozjela covidová krize, tak nám bylo jasné, že tu stavbu hasičárny přesuneme na příští rok, abychom měli připravený nějaký polštář. Teď už je jasné, že ho budeme muset zapojit do běžného financování města. Potřebujeme příspěvek na školu, školku, domov důchodců," řekl Lípa. Takzvané kompenzační bonusy podle něj připravily město o peníze na zbytek drobných oprav. "Chtěli jsme dělat nový přechod pro chodce před školou, chtěli jsme rozjet opravu střechy, chtěli jsme dělat dětské hřiště na sídlišti, to všechno teď musíme škrtnout," řekl starosta.

Celkově radnice na letošní rok počítala s rozpočtem přes 93 milionů korun, z toho téměř 54 milionů korun měly být daňové příjmy. Koronavirová opatření a bonusy mohou ale podle starosty město připravit až o 30 procent těchto příjmů. Z investic proto město udělá jen akce, na něž už uzavřelo smlouvy, a ty, na které získalo dotace. "A pak budeme rádi, že ufinancujeme běžný život ve městě," řekl Lípa. Na hasičskou zbrojnici podle starosty určitě v příštím roce dojde. "Jsme připraveni si na tu stavbu půjčit, protože letos určitě nic neušetříme," dodal.

Nová hasičská zbrojnice měla být podle starosty dárkem k letošnímu 170. výročí založení místního hasičského sboru. Zákupští hasiči jsou nejstarším sborem dobrovolných hasičů ve střední Evropě. První plně organizovaný hasičský sbor ve městě založil roku 1850 Ferdinand Leitenberger, důstojník v záloze. O založení ho požádala tehdejší městská rada. Leitenberger také vypracoval odbornou brožuru s názvem Dobrovolné hasičské sbory, která se stala potřebnou nejen v českém království. Dnes sídlí v areálu s městským hospodářstvím.

čtk