Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

LASVIT, lídr světového designérského průmyslu, čelí energetické krizi investicemi. Pořídil si unikátní pec pro využití skla v architektuře 

09. 12. 2022 | 12:00

V České republice nemá konkurenci, v Evropě patří k největším. Nová lehací pec obřích rozměrů, do které právě investovala společnost LASVIT, přináší efektivnější výrobu, otevírá nové příležitosti nejen pro využití uměleckého skla v architektuře a umožňuje menší spotřebu elektrické energie. Pec LASVIT už instaloval a využívá ve výrobním areálu TGK Nový Bor.
 

Jakimic, photo by Libor Fojtík, Economia
Leon Jakimic, photo by Libor Fojtík, Economia. Foto poskytnuto společností LASVIT

Leon Jakimič je český podnikatel a zakladatel sklářské a designérské společnosti LASVIT. Firmu založil s cílem po celém světě šířit věhlas českého sklářství a regionu, kde se sklo vyrábí více než osm století.

Sám pochází z Liberce z rodiny se sklářskou tradicí trvající po šest generací. V Liberci vystudoval základní i střední školu a také až do svých 19 let žil. Poté vystudoval vysokou školu v Los Angeles a od svých 24 let do roku 2020 žil v Hong Kongu. 

V roce 2007 založil LASVIT. Sklářská výroba společnosti se soustředí v severních Čechách, kde má firma i svou vlastní sklárnu v Lindavě. V nedalekém Novém Boru LASVIT v roce 2019 dokončil své nové sídlo. Unikátní spojení původní a nové architektury získalo několik výjimečných ocenění – Památka roku 2019 Libereckého kraje, Stavba roku i Českou cenu za architekturu. Také ve světě dosáhlo sídlo na jednu z nejznámějších cen, a to Dezeen Awards 2020.

Z krize je potřeba se proinvestovat, ať už se to týká aktuální krize ekonomické i energetické. Proto se česká společnost LASVIT rozhodla nezůstat na místě, ale jít naproti novým příležitostem pomocí několikamilionové investice. Do výrobny TGK Nový Bor pořídila obrovskou unikátní pec, která umožní pracovat na ještě větších projektech a zároveň také zefektivní výrobu a zajistí nižší spotřebu elektrické energie.

„Vážíme si a jsme vděční našim klientům v Česku i po celém světě, že nám zachovali věrnost i přes nezbytné zdražování. Díky nim dnes můžeme uvést do provozu největší lehací pec v České republice a jednu z největších v Evropě. Tato unikátní pec umožní našemu týmu Uměleckého skla pro architekturu dodávat do interiérů a designových fasád panely skla větší než 5 x 3 metry. Získáme tak zcela nové možnosti a příležitosti,“ těší se zakladatel a prezident společnosti LASVIT Leon Jakimič.

LASVIT určuje pravidla hry

Zmíněná lehací pec je logickým završením velikostní řady pecí, které se používají pro techniku teplotního ohýbání a tavení v plochém stavu, takzvaného fusingu. Zhruba před 30 lety tato technologie v Česku startovala s velikostmi pecní plochy zhruba 60 x 90 cm a s jejím rozvojem se postupně zvětšovala i pracovní plocha pecí. Před 15 lety byla uvedena do provozu pec o rozměru pecního stolu 180 x 340 cm a odborná veřejnost ji brala jako maximální a dostatečnou.

„Rozvoj zpracování plochého skla způsobem rastrování a tavení se pod vlivem společnosti LASVIT rozšířil o využití ve velké architektuře. Vznikla tak potřeba zvětšit rozměr pece pro architektonické sklo na rozměr 300x600 cm. Rozvoji v peci tvarovaného a zpracovaného plochého skla v architektuře velmi pomohla realizace Skleněného domu, sídla LASVITU v Novém Boru,“ popisuje Jaroslav Švácha z TGK Nový Bor. Další rozměrový rozvoj se podle něj alespoň v dohledné době nepředpokládá.

Větší produktivita, menší spotřeba

Nová jumbo pec otevírá nové možnosti. Lze ji použít na zpracování jedné velké tabule, přičemž posouvá stupeň zpracování plochého skla z oblasti, kdy se u menších pecí manipulovalo se skly a následnými výrobky výhradně ručně, do oblasti jistého průmyslového pojetí této technologie. „Nad novou pecí jsme instalovali portálový jeřáb, který umožní manipulaci i s tabulemi do hmotnosti 1500 kg,“ doplňuje Švácha.

Pec je určená především pro skla do architektury, nicméně teplotně funguje jako každá podobná fusingová či ohýbací pec. Vnitřní výška pecního prostoru je 60 cm, což je maximální výška zpracovatelného skla. Proto je možné pec zároveň využít i ke zpracování poměrně velkého množství menších výrobků při jednom výpalu. Tato pec má navíc dva pecní stoly. Tím vším se výrazně zvyšuje produktivita práce s plochým sklem v rámci partnerství společností LASVIT a TGK.

Jumbo pec zároveň umožňuje při výrobě snížit spotřebu energie, která se používá k vytápění pece. Čím větší otápěná plocha, tím menší spotřeba energie přepočtená na zpracovávanou plochu.

Made in Karlovy Vary

Pec je vyrobena ve společnosti BVD Karlovy Vary, stejně jako všechny ostatní pece, které LASVIT používá. „Díky spolupráci mezi firmami na vývoji pecí je možné říci, že se jedná o jednu z nejmodernějších pecí v Evropě, řízení teplotních procesů vychází ze zkušeností z menší pece. V České republice tato pec rozměrově nemá konkurenci, v Evropě patří mezi největší. V porovnání se světem, především USA, jsou pak evropské pece daleko největší,“ upozorňuje Jaroslav Švácha.

Instalace pece vyžadovala celou řadu příprav od nového přívodu elektrické energie, po usazení a nivelizaci pojezdových kolejí, instalaci portálového jeřábu a dalších stovek drobností. Transport pece a dvou pracovních stolů si vyžádal tři kamiony, přičemž topné víko se transportovalo již hotové vcelku a vezlo se jako nadměrný náklad. Do Nového Boru putovalo z Karlových Varů po speciální trase, která umožňovala pohodlně projet. Zajímavostí je množství potřebných vodičů pece, jejichž délka dosahuje bezmála dvou kilometrů.

„Díky pečlivé přípravě a spolupráci všech, kteří se na celém projektu podíleli, proběhla instalace pece na místě podle plánu a bez jakýchkoli problémů. Uvedením takové pece do provozu Nový Bor jako město uměleckého zpracování skla opět potvrdil a upevnil svoji tradičně silnou pozici na sklářské mapě světa,“ uzavírá Leon Jakimič.
 

O společnosti LASVIT

LASVIT je globálním lídrem v oblasti vytváření odvážných a jedinečných prostorových a světelných zážitků, které jsou navrženy tak, aby doslova povznesly pocity a estetiku všech. Společnost LASVIT, kterou založil Leon Jakimič, je lídrem světového designérského průmyslu. Vedle osobitého stylu a vytříbeného vkusu LASVIT vyniká svým nekonečným optimismem a touhou propojit design s uměním za využití tradičních i moderních metod a technologií.

TZ společnosti LASVIT