Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Máchův památník v Doksech čeká rekonstrukce za miliony korun. Práce by měly začít v průběhu příštího roku

04. 12. 2023 | 5:00

Památník K. H. Máchy v Doksech, který je pobočkou českolipského muzea, by měl být do několika let atraktivnější pro návštěvníky. Ve fázi příprav je rekonstrukce budovy, ubytování i expozice, náklady budou řádově minimálně v milionech korun. Práce by měly začít v ideálním případě v průběhu příštího roku, řekl ČTK ředitel muzea Zdeněk Vitáček.

doksy pamatnikKHMACHY1
Máchův památník v Doksech, foto: Artur Irma

Památkově chráněný památník je nejstarší budovou Doks. Jde o roubený barokní objekt se šindelovou věžičkou postavený v roce 1669. Českolipské muzeum má v budově dvě expozice. Jedna zachycuje život a dílo básníka romantismu Karla Hynka Máchy a druhá je věnovaná vývoji rybářství a rybníkářství na Českolipsku. Každoročně do památníku zavítá 3000 až 5000 turistů.

Máchův památník v Doksech, foto: Artur Irma"První etapa je ta, že se bude opravovat střecha včetně krovů a bude se také opravovat i podlaha na půdě. Takže se naruší stropy druhého nadzemního podlaží, kde je ubytovací kapacita," uvedl Vitáček. V navazující druhé etapě by podle něj chtěli zatraktivnit pro návštěvníky ubytování. V památníku je pět dvojlůžkových pokojů a cílem je proměnit je tak, aby více odkazovaly k původnímu využití této budovy. "To znamená, každý pokoj by měl být nějakým bylinkovým způsobem zaměřený, protože tam byl špitálek," řekl ředitel muzea.

Máchův památník v Doksech, foto: Artur IrmaAtraktivnější podobu chystá muzeum i pro expozici spojenou se známým českým básníkem. "Chtěli bychom představit zdejší kraj prostřednictvím putování Karla Hynka Máchy," dodal Vitáček.

čtk