Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muž z Českolipska už podruhé uspěl u ústavního soudu. Kvůli špatnému variabilnímu symbolu přišel o družstevní byt

18. 10. 2019 | 6:33

Muže z Českolipska, který kvůli chybě exekutora přišel o byt, se opět zastali ústavní soudci. Uvedl to portál veřejnoprávního rozhlasu irozhlas.cz. Muž, který kvůli pochybení exekutora přišel o byt za 1,7 milionu korun, se do exekuce dostal, když si odpykával trest ve vězení.

ustavní soud
Foto od Ustavního soudu

Irozhlas vysvětlil, že muž měl zhruba 16 tisíc korun za náklady exekuce uhradit srážkami z invalidního důchodu. Kvůli špatnému variabilnímu symbolu ale peníze exekutorovi nepřicházely a ten proto nařídil prodej bytu.

Podle ČTK už před pěti lety ÚS konstatoval, že v tomto případě exekutor chyboval a měl by nahradit způsobenou škodu. Krajský soud v Českých Budějovicích ale označil nárok za promlčený, což ÚS považuje vzhledem k okolnostem za porušení základních práv, plyne z nálezu publikovaného na webu soudu. Legislativa se před časem změnila, zvolený postup exekutora by už dnes nebyl možný.

Promlčení svého nároku muž nezavinil, uvedl ÚS. I přes svůj zdravotní a sociální handicap se o svůj případ zajímal. "Nicméně Česká správa sociálního zabezpečení s ním náležitě nekomunikovala a vlivem chybného přístupu exekutora se pro stěžovatele stala celá situace dosti nepřehlednou a ve své podstatě i neřešitelnou," stojí v nálezu soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka.

Soudci zdůraznili, že exekutor de facto vykonává veřejnou moc a musí si být vědom důsledků případné administrativní chyby. "O to více proto po něm lze spravedlivě požadovat náležitou opatrnost a pečlivost, když on sám ovšem ani na svoji obranu netvrdí, že ji dodržoval alespoň v elementární formě," napsali soudci.

Muž před lety čelil exekuci, měl také uhradit její náklady, což činilo 15.692 korun. Exekutor chtěl peníze získat srážkami z invalidního důchodu. Peníze mu ale nepřicházely, později se ukázalo, že příčinou byl špatný variabilní symbol. Muž tak přišel o členský podíl v družstvu, a tím i bydlení v tržní hodnotě téměř 1,7 milionu korun.

Muž podal na exekutora žalobu, ale neuspěl. Zastání našel v roce 2014 u ÚS. Tehdy soud rozhodl, že exekutor postupoval nepřiměřeným způsobem. Poté se případ vrátil k Okresnímu soudu v Českých Budějovicích, který žalobě vyhověl. Verdikt ale změnil krajský soud. Jednak kvůli promlčení, ale také kvůli tomu, že muž sice přišel o byt, ale měl kde bydlet, protože zdědil zahradu a chatu.

ÚS zdůraznil, že chata není napojená na inženýrské sítě a podmínky pro život jsou tam nevyhovující. "Už jen úvaha, že majetková ztráta v řádech milionů korun je částečně kompenzována zajištěným bydlením, je jednoduše nepřiměřená a bylo by ji snad (!) možno aplikovat jen v případě velmi bohaté osoby disponující rozsáhlým majetkem," konstatoval ÚS. Krajský soud musí nyní rozhodnout znovu.

lo, cn.cz