Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v České Lípě vystavuje poprvé ve své historii palné zbraně, některé jsou složené z různých kusů

30. 06. 2020 | 8:05

Výstavu věnovanou palným zbraním připravuje poprvé ve své historii Vlastivědné muzeum v České Lípě. Ve vitrínách v ambitu bude mít od středy zhruba polovinu z 360 pušek a pistolí ze své sbírky. Výstava bude netradiční tím, že na ní budou vedle reprezentativních kusů také upravované zbraně složené z komponentů tří až čtyř různých zbraní. ČTK to dnes řekli kurátoři výstavy Václav Novák a Jaroslav Panáček.

česká lípa muzeum zbraneceskalipa1
Foto: Artur Irma

V minulosti to podle Nováka nebylo nic neobvyklého. "Většina křesadlových zámků byla předělávána na perkusní, protože hlavně byly drahé a ty staré kvalitní. To znamená, nevyráběly se celé zbraně, ale předělávaly na nové systémy," uvedl Novák. Na výstavě tak bude i zbraň ze 17. století se zámkem z 19. století.

Foto: Artur IrmaVýstava začne ve středu a potrvá do poloviny listopadu. Je jednou z mála možností, jak se letos dostat do hlavního areálu českolipského muzea. Uzavřený je od začátku roku kvůli stavebním prácím, které mají snížit náklady na spotřebu energií. Práce se nedotknou jen ambitu, kde výstava bude. Ve vitrínách jsou zbraně vyrobené od 17. do 20. století. "Od doutnákové zbraně přes kolečkové, křesadlové, perkusní až po moderní zbraně opakovací," uvedl Panáček. Na výstavě jsou i podomácku vyráběné kusy či torza zbraní. A také dvě takzvané hradební pušky používané při střelbě na větší vzdálenost, může ale jít i o pramicové pušky na hejna ptáků. "Nevíme. Neznáme jejich stáří, zda jde o repliky, nevíme o nich v podstatě nic," řekl Panáček.

Foto: Artur IrmaPůvod a tajnosti zahalují i další zbraně z muzejní sbírky. Informace k nim nebyly nebo se nedochovaly už při vzniku sbírky po II. světové válce. Vytvořená byla z několika různých kolekcí z muzeí v regionu. I kvůli nedostatku informací ke zbraním se v předchozích dvou letech prováděla jejich dokumentace. "Každou jednotlivou zbraň jsme měli v restaurátorské dílně, kde byla rozebrána. Jakékoliv značky na ní byly dohledané, vyfotografované. Takže my teď máme databázi 9000 fotografií veškerých značek," uvedl Novák. Využitelné je to podle něj pro badatele, kteří se zajímají o puškařské dílny. Z vystavených zbraní považuje Panáček za největší rarity renesanční bohatě zdobené pušky. "A pro naše muzeum to jsou ukázky regionálních puškařů. Je tady třeba krásná vzduchovka českolipského puškaře 19. století Josefa Rutteho," dodal.

Foto: Artur Irmačtk