Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na dvoře českolipské radnice funguje nádrž na zachytávání dešťové vody, pojme pět tisíc litrů

29. 06. 2020 | 17:34

Více než pět tisíc litrů vody se vejde do speciální nádrže na zachytávání dešťové vody, která je nainstalována na dvoře českolipské radnice. Plně funkční je od poloviny června a díky vydatným víkendovým dešťům je zcela plná. Dešťovou vodu chce radnice využívat na zalévání zeleně především v komplexu městských budov na nám. T.G.M. a Moskevské ulici.

CLmadCeska-Lipa-10
ilustrační foto: Mad

Nádrž dodala firma IPR Aqua s.r.o. Praha za necelých 300 tisíc Kč. Před samotnou instalací však firma zpracovala projekt a zajistila všechna potřebná povolení, součástí zakázky je také servis zařízení po dobu tří let. Nádrž je napojena na stávající dešťové svody a zachytává tak dešťovou vodu z části střech budov úřadu na nám. T.G.M. 2 a v Moskevské ulici. Uvnitř nádrže je umístěné čerpadlo a filtr k mechanickému pročištění nachytané vody. Čerpadlem je pak voda vyvedena do dvora radnice. V provozu bude zařízení od jara do podzimu, na zimu se musí odpojit.

Foto: www.mucl.cz„Přetrvávající sucho je velkým problémem posledních několika let, Českolipsko navíc patří v republice k nejpostiženějším oblastem. Díky nachytané dešťové vodě tak můžeme dál využít poměrně velké množství vody, která by jinak odtekla do kanálu. Instalace nádrže na dvoře radnice byl pilotní projekt, v praxi zatím s podobnými projekty příliš zkušeností není. Jsem proto ráda, že zrovna my můžeme jít ostatním městům příkladem a ukázat, že to jde. Navíc, se systémem pro zachytávání dešťové vody počítáme i v nové budově úřadu v ulici U Synagogy, takže v nastaveném trendu šetrnosti k životnímu prostředí určitě chceme pokračovat,“ uvedla starostka České Lípy Jitka Volfová.

www.mucl.cz