Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na hladině Máchova jezera policisté dávali dýchnout. Kontrolovaní ale před plavbou ani během ní nepožili

112
18. 08. 2021 | 17:19

Policisté opakovaně dohlíželi na bezpečnost na vodních plochách a v jejich přilehlém okolí. O víkendu se zaměřili na  rekreační oblast v okolí Máchova jezera. Nejen na vodní ploše s využitím služebního člunu, ale i v přilehlých kempech, byli lidé v rámci preventivní akce „Bezpečně u vody“ policisty oslovováni.

policieVoda2
Ilustrační foto: PČR

Ze strany policistů jim byla vysvětlena případná rizika spojená se špatným či nedostatečným zabezpečením osobního majetku, ale taktéž, a to především, rizika v oblasti ochrany života a zdraví, která hrozí při nedodržování základních pravidel bezpečnosti.

Na rozlehlé ploše tohoto přírodního skvostu prováděli policisté mimo jiné i kontrolu plavidel, jakými jsou například šlapadla, a dále plavidla, která mají motor s povoleným výkonem. Předmětem kontroly bylo však i provádění orientační dechové zkoušky na zjištění přítomnosti alkoholu v dechu, kdy za celou dobu nebylo odhaleno žádné protiprávní jednání.

Na závěr všichni kontrolování a oslovení obdrželi od policistů malé dárky v podobě preventivních materiálů – termobox na uchování chlazených nápojů, klíčenku ve formě plováku, nafukovací balónek, ale i krabičku s náplastmi pro ošetření drobných poranění.

V minulých letech bylo zaevidováno v uvedené oblasti několikero jednání protiprávního charakteru, ať již v přestupkové či trestní rovině. Statisticky šlo nejčastěji o protiprávní jednání majetkového charakteru ve formě krádeží. Uvedený „trend“ však v letošní sezóně nemá stoupající charakter, neboť v důsledku pandemie Covid-19 je i zde znát zcela zřetelný úbytek návštěvníků, a tedy i protiprávní jednání přímo úměrně pokleslo oproti letům minulým.

Policisté se budou i nadále zaměřovat na návštěvníky kempů a celé oblasti Máchova jezera, ať již v rámci běžného výkonu služby, či v rámci projektu „Bezpečně u vody“, a to až do konce září tohoto roku.

PČR/Adéla Maňasová