Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na Máchově jezeře začala sezona výletních lodí, opravená je i 99letá Jarmila. Získala mj. novou obšívku

07. 04. 2023 | 17:04

Velikonočními plavbami začala dnes sezona výletních lodí na Máchově jezeře u Doks na Českolipsku. Ceny jízdenek jsou stejné jako loni. Přes zimu pracovníci regaty dokončili kompletní opravu lodi Jarmila alias Marie, která je z roku 1924, a je tak nejstarším plavidlem čtyřčlenné flotily na jezeře. Oprava stála zhruba 1,6 milionu korun, řekl dnes ČTK provozovatel výletních lodí Vladimír Reichert.

jarmila-4
Foto z https://www.regatamachovojezero.cz/lod-jarmila. Archivní fotogalerie: ostatní lodě z flotily

"Udělali jsme novou obšívku, hřídelové vedení, barvy a veškeré dřevěné prvky," uvedl Reichert. Jarmila je nejmenší lodí flotily. Na délku má toto plavidlo bezmála 13 metrů a maximálně vozí 60 cestujících. "Budeme ji nasazovat střídavě s Rackem na víkendy po Velikonocích," dodal provozovatel lodní dopravy.

Dnes při zahájení sezony jako první z flotily vyplul velikonočně nazdobený Hynek, který pojme až 70 lidí. Počasí sice spíše než jaro připomínalo ještě zimu, přesto byla loď při první plavbě skoro z poloviny obsazená. "Bylo asi 25 až 30 lidí a na ty podmínky to je krásné číslo. Bylo chladno a dávali jsme lidem deky na zabalení," řekl Reichert. Velikonoční plavby, kdy cestující vítá postava kuřátka a při cestě jim hraje muzikant, budou na Máchově jezeře o tomto prodlouženém víkendu každý den, tedy včetně Velikonočního pondělí. Poté, až do začátku letních prázdnin, budou lodě z flotily vyplouvat jen o víkendech nebo na objednávky větších skupin. Základní jízdné u vyhlídkové plavby stojí 220 korun a zlevněné pro děti a seniory 90 Kč.

Máchovo jezero, o jehož vznik se před více než 650 lety zasloužil Karel IV., je jediným místem v Libereckém kraji, kde mohou plout velké výletní lodě. Loni se jimi svezlo 32.500 lidí. Historie lodní dopravy na někdejším Velkém rybníku sahá do roku 1920, kdy začal cestující vozit malý dýmající parník Greif. Letošní novinkou v hlavní části sezony budou v červenci a srpnu páteční plavby s večeří a hudbou na lodi Máj, která je dlouhodobě mezi cestujícími nejoblíbenějším plavidlem z flotily jezera. Skoro 30 metrů dlouhá bílomodrá loď pojme až 250 pasažérů a je jediná svého druhu. Postavená byla speciálně pro Máchovo jezero v roce 1959.

čtk