Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rekonstrukci silnice ze Cvikova do Lindavy se bude pracovat až do srpna, pro dopravu je stále uzavřená

05. 05. 2021 | 14:02

Rekonstrukce krajské silnice třetí třídy ze Cvikova do Lindavy na Českolipsku se dál protahuje. Pracovat se tam bude až do srpna. Pro dopravu je komunikace stále uzavřená. Po objízdných trasách přes Kunratice nebo Sloup v Čechách jezdí i linkové autobusy. Důvodem už zhruba půlročního skluzu jsou technické problémy, ale také koronavirová pandemie. Klíčové stavby jsou už ale většinou hotové, řekl dnes ČTK ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

silnicekozly1 cl
Ilustrační foto, Artur Irma

Práce na projektu za více než 100 milionů korun začaly na podzim 2019, hotovo mělo být podle původních plánů už loni v září. "Není to jen o asfaltových površích, stavba zahrnuje pět opěrných zdí a více než 30 propustků, což je vlastně důvod poměrně vysoké ceny," doplnil Růžička. Momentálně se podle něj pracuje na opěrné zdi ve Cvikově a na druhé přímo v Lindavě na křižovatce od Kunratic. "Pak jsou tam nějaké dodělávky, jako je napojení na další komunikace, také dvě lávky. Kromě tech dvou zdí už to ale nejsou velké stavební práce," dodal.

Silnici, kterou využívají i turisté k cestě do lindavské sklárny Lasvit Ajeto, poničily v srpnu 2010 bleskové povodně. Zasáhly tehdy polovinu Libereckého kraje. Jde o jednu z mála komunikací, na něž se tehdy při obnově území nedostalo. Na opravu silnice plné výmolů a děr se Libereckému kraji nepodařilo získat dotace, a tak ji celou financuje ze svého. Zhruba deseti miliony se podílí Cvikov, který na bezpečnostní zálivy, chodníky a osvětlení získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

I samotnou rekonstrukci silnice zkomplikovala podle cvikovského starosty Jaroslava Švehly (ODS) voda. "Stavbu zaplavila loni na podzim a znovu teď před pár dny při silných deštích," řekl ČTK starosta. Při stavbě se podle něj navíc ukázaly problémy s nimiž projekt nepočítal. "Věříme ale, že v srpnu už to bude opravdu hotové, denně stavbu sledujeme," dodal starosta.

čtk