Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na rušném úseku silnice I/9 mezi Svorem a Novým Borem skončí příští týden dopravní omezení  

30. 06. 2024 | 12:21

Na rušném úseku silnice I/9 mezi Svorem a Novým Borem na Českolipsku skončí příští týden dopravní omezení, která tam provoz komplikují od srpna 2022. ČTK o tom informovala Nina Ledvinová, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem projektu. Stavbaři přidali k původně dvouproudé silnici další dva pruhy, stavba za 635 milionů korun bez DPH bude ještě pokračovat, zcela hotovo má být na podzim.

silnice řsd 20230918 112320
Ilustrační foto, ŘSD

Rozšíření silnice, která je součástí tahu na Rumburk a dál do Německa, připravovalo ŘSD osm let. Denně tudy projíždějí v obou směrech tisíce automobilů, vysoký podíl má kamionová doprava. Podle odhadů tudy v roce 2035 projede denně až 17.000 aut. Aby komunikace nápor zvládla, bylo podle ŘSD nutné ji rozšířit na čtyři pruhy. Práce na 3,5 kilometru dlouhém úseku provázela řada omezení, a často se tam proto tvořily dlouhé kolony, to příští týden skončí.

Stavba vede po jižní hranici CHKO Lužické hory, severozápadně od silnice I/9 leží přírodní rezervace Klíč a podle ekologů bylo rozšíření komunikace zbytečné. I ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při lednové návštěvě v České Lípě přiznal pochybnosti. "Nechal jsem si proto předložit argumenty pro tuhle investici, ty byly jednak na straně stávajících intenzit, ale především na straně nehodovosti, která ukazovala, že je k tomu opravdu dobrý důvod stavbu realizovat," hájil projekt ministr.

Úsek mezi Svorem a Novým Borem vede lesem a často se tam kvůli střetům se zvěří stávaly dopravní nehody, bezpečný pohyb zvěře mimo silnici by teď měly zajistit dva mosty přes migrační trasy. Součástí projektu byla i přestavba křižovatky u Svoru na kruhový objezd, na který ještě naváže obchvat Svoru. Na stavbu zhruba dva kilometry dlouhé přeložky dostalo ŘSD pět nabídek, z nichž nejlevnější je od sdružení stavebních firem COLAS CZ a MI Roads s cenou 469 milionů korun bez DPH. Původní odhad byl bezmála 636 milionů korun.

čtk