Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na zámku v Doksech otevřou prohlídkový okruh o Valdštejnech, návštěvníci tu najdou také Muzeum Čtyřlístku

25. 06. 2020 | 13:23

Na zrekonstruovaném zámku v Doksech na Českolipsku otevřou v neděli nově vybudovaný prohlídkový okruh věnovaný posledním majitelům - rodu Valdštejnů, kteří na zámku žili od roku 1680 do roku 1945. Peníze na tuto část rekonstrukce získalo město díky společnému projektu "Od Valdštejna k Pücklerovi - knížecí kvalita služeb pro naše hosty", na němž spolupracovalo s německým městem Bad Muskau. Pro veřejnost bude trasa otevřená od 1. července, řekla dnes ČTK starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

DoksyZámek Dudek 2012 07 17 04
archivní foto

Zámek v Doksech založil zřejmě koncem 16. století Jan z Vartenberka. Po bitvě na Bílé hoře musel ale uprchnout ze země a jeho zkonfiskovaný majetek koupil Albrecht z Valdštejna. Zámek rodu patřil až do roku 1945. Po druhé světové válce ho využívala armáda a od roku 1963 zemědělské učiliště. Poslední studenti zámecké prostory opustili před osmi lety. Sedmihektarový areál zámku v hodnotě 18 milionů korun získaly Doksy v roce 2015 od Libereckého kraje, který pro zchátralou památku neměl využití.

Klasický zámecký okruh ale návštěvníci na zámku nenajdou. "My jsme na tom pak už nestavěli, protože původní historické prvky jsou vidět na každém zámku a rod Valdštejnů byl na řadě zámků, takže jsme se nakonec uchýlili k trochu jinému pojetí," řekla starostka. Velký prostor dostaly i nové technologie a vznikl tak moderně-historický prohlídkový okruh. "Je to například i pomocí QR kódů, ale je tam i velké tříplátnové kino, velké dotykové obrazovky, bude možné malování na velké digitální plátno, ale představujeme tam i historické vybavení Valdštejnů, čím se zabývali a čím byli pro naše město významní," dodala Burešová.

Jednou za dva týdny budou pro návštěvníky připraveny komentované prohlídky. "Dovedete si představit prohlídku zámku absolvovat po boku původních majitelů? Navštívit je během jejich všedního života, vyposlechnout příběh zámku přímo z jejich úst? To budou dny s komentovanými prohlídkami a divadelními herci, kteří návštěvníky zatáhnou do historie zámku. Doplněno o vtip, dobové kostýmy a nevšední příhody," doplnil Petr Hozák, ředitel KulturyDoksy.cz. V zámku najdou návštěvníci také Muzeum Čtyřlístku, městskou knihovnu, infocentrum a městskou galerii.

čtk