Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Největšího zpracovatele krůt ZOD Brniště se zákaz dovozu drůbeže do Ruska nedotkne, protože tam nevyváží

14. 12. 2021 | 11:29

Největšího chovatele krůt a zpracovatele krůtího masa v Česku, firmy ZOD Brniště na Českolipsku, se zákaz dovozu drůbeže a drůbežího masa do Ruska nedotkne. ZOD Brniště tam nevyváží, dodává na český trh, do Polska a Německa, řekl dnes ČTK předseda představenstva Petr Kubíček. Podle tiskové agentury TASS ruská veterinární inspekce kvůli ptačí chřipce dočasně zakázala dovoz živé drůbeže a drůbežích výrobků z Libereckého a Jihomoravského kraje a z některých částí Německa do Ruska.

krůty 2 turkeys-2799813 960 720
Ilustrační foto

V Libereckém kraji se letos ptačí chřipka objevila jen na jaře u pěti uhynulých labutí u jezera Velký Písečák v Příšovicích na Liberecku. Jinak se regionu nákaza vyhýbala. ZOD Brniště podle Kubíčka ptačí chřipku ve svých chovech nikdy nemělo. Firma dodává na trh prostřednictvím své zpracovatelské firmy Prominent CZ. Loni tak vyprodukovala 2768 tun krůt a krocanů. Prominent CZ ale zpracovává nejen krůtí maso, ale i kuřecí, hovězí a vepřové.

Koronavirus a s ním spojené uzavření restaurací se loni podle Kubíčka projevilo snížením odbytu a výkupních cen, chov krůt tak skončil zhruba třímilionovou ztrátou. I když víc nakupovaly domácnosti, propad se dohnat nepodařilo. Pomoci by ale měl vlastní e-shop, který firma v závěru loňského roku zprovoznila. Nabídla možnost objednání zboží s vyzvednutím v prodejně nejprve v Praze, teď před Vánoci už tuto možnost nabízí všech 19 prodejen Prominentu CZ. "Do budoucna počítáme i s rozvážkou," dodal Kubíček.

ZOD Brniště patří k nejmodernějším zemědělsko-potravinářským podnikům v Libereckém kraji. Je největším chovatelem krůt a krocanů a také holštýnského černostrakatého skotu. Hospodaří zhruba na 2500 hektarech zemědělské půdy a zaměstnává 60 lidí. Vedle zemědělské prvovýroby má firma také čerpací stanici, pískovnu a podnik na zpracování krůtího a kuřecího masa Prominent CZ, kde pracuje dalších 100 lidí. V loňském roce utržila společnost 305,5 milionu korun a hospodaření skončilo ziskem 17,3 milionu korun.

čtk