Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor má schválený rozpočet pro rok 2020. Bude investovat do rekonstrukcí budov a stavby sportovního hřiště

16. 12. 2019 | 16:21

Pokračování rekonstrukce objektu čp. 106 v sousedství Sklářského muzea, stavba víceúčelového sportovního hřiště v Kalinově ulici, rekonstrukce základní školy v Arnultovicích a mateřské školy Srdíčko. To jsou příklady největších investic, s nimiž počítá rozpočet města Nový Bor pro rok 2020 a který zastupitelé města schválili na svém prosincovém jednání.

nový bor sochabor1
Foto: Artur Irma

Díky tomu, že zastupitelé v listopadu odsouhlasili předčasné splacení dvou úvěrů, jeden z roku 2006 na výstavbu vodovodu Bukovany – Pihel (641 tisíc korun) a druhý z roku 2017 na rekonstrukci náměstí Míru (20 132 508 korun + úrok), vstoupíme do nového roku bez dluhů. Na investice tak celkem půjde jednou tolik oproti letošnímu roku, konkrétně 53,4 milionu korun,“ předeslal starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Dvanáctitisícový Nový Bor bude v roce 2020 hospodařit s příjmy ve výši 245,1 milionu korun, na straně výdajů je částka 259,8 milionu korun. Záporné saldo pokryje město zbylými finančními prostředky na bankovních účtech po skončení rozpočtového roku ve výši 14,7 milionu korun.

V posledních letech rozpočet koncipujeme jako schodkový, vždy jsme ale skončili s přebytkovým rozpočtem,“ zdůraznila místostarostka Nového Boru Stanislava Silná, která má ve své gesci finance města.

Největší objem finančních prostředků, přibližně 18 milionů korun, půjde na pokračování kompletní rekonstrukce domu čp. 106, který přiléhá ke Sklářskému muzeu. To by zde mělo získat nové prostory a přestěhovat by se sem mělo turistické informační centrum. Na tuto akci město získalo dotaci z regionálního operačního programu na základě přeshraniční spolupráce s muzeem v Jelení Hoře.

Chceme konečně postavit za zhruba 10,5 milionu korun víceúčelové sportovní hřiště pro Základní školu náměstí Míru, která, ač sem chodí přes šest stovek dětí, dosud nikdy ve své historii neměla venkovní hřiště. Jeho stavbu jsme měli připravenou již v roce 2018, ale protože nám firmy odstoupily ze soutěže, museli jsme projekt zastavit. Teď se k němu vracíme a věřím, že ho dotáhneme do konce,“ řekl Jaromír Dvořák.

I další investice by měly směřovat do školství, a to konkrétně do výměny oken, dveří a střechy budovy, v níž sídlí družina školy v městské části Arnultovice za zhruba 5,1 milionu korun. Pro mateřskou školu Srdíčko jsou za zhruba 4,5 milionu korun naplánované stavební úpravy, včetně změny dispozic, rekonstrukce elektroinstalace a kompletní modernizace kuchyně.

Do oprav komunikací chce město investovat 5 milionů korun, na opravy chodníků se počítá s částkou 2 miliony korun. „Tak jako v posledních letech jsme připraveni obě částky navýšit v průběhu roku v závislosti na kladném hospodaření města,“ doplnil Jaromír Dvořák.

Zkrátka nepřijdou ani sportovní oddíly, nejrůznější zájmové spolky a kluby, pořadatelé kulturních akcí, organizace působící v sociální oblasti. Na ně rozpočet pamatuje s granty v celkové výši téměř 6,4 milionu korun. Další 2 miliony korun jsou vyčleněné pro dotace na čistírny odpadních vod.

Seznámit se podrobně s tím, jak město hospodaří v posledních letech, mohou zájemci na webových stránkách města. V sekci městský úřad – finanční odbor – informace pro veřejnost najdou tzv. rozklikávací rozpočty od roku 2010.

TZ/Radmila Pokorná