Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor sleví drobným živnostníkům na nájemném v objektech města

26. 03. 2020 | 15:46

Nový Bor na Českolipsku chce podpořit drobné živnostníky a podnikatele, kteří působí v městských objektech a v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu museli omezit nebo zavřít své podniky. Radnice teď nabízí podnikatelům úlevu na nájemném. Město bude tolerovat také opožděné úhrady nájmů a nebude vyměřovat sankce z prodlení, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Radmila Pokorná.

nový bor nový
Ilustrační foto

Kvůli opatřením, která mají zpomalit šíření koronaviru, musely kadeřnice, manikérky, restaurace a celá řada dalších živnostníků své podniky zavřít. "Uvědomujeme si, že mnoho z nich přišlo o příjem, přičemž jim náklady zůstaly. S velkým propadem se potýkají ale i ti, kteří mohou v omezeném režimu fungovat. Proto jim chceme vyjít vstříc a pomoci jim v tíživé situaci," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

O úlevu na nájemném mohou podle starosty zájemci požádat buď písemně na Odbor správy majetku Městského úřadu Nový Bor, nebo prostřednictvím e-mailu: epodatelna@novy-bor.cz. "V žádosti je třeba uvést jméno, příjmení, sídlo provozovny a zdůvodnění, proč žádají o úlevu. V případech, kdy jim nouzový stav umožňuje nadále provozovat živnost, je třeba doložit příjmy za stejné období loňského roku," doplnila Pokorná.

Zatím není jasné, jak dlouho mimořádná opatření potrvají, radnice proto doporučuje podat žádosti až po jejich ukončení kvůli skutečnému vyčíslení ztrát. "O výši úlevy bude rozhodovat rada města v každém individuálním případě," dodala mluvčí.

čtk