Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Nový Bor tančil v rytmu samby a hýřil barvami, už počtrnácté. Jarní počasí evokovalo atmosféru Brazílie

08. 02. 2020 | 19:16

AKTUALIZOVÁNO: Nový Bor dnes tančil v rytmu samby a hýřil barvami. Už počtrnácté se tam uskutečnil masopust ve stylu brazilského karnevalu. Do centra přilákal veselý průvod stovky lidí i díky slunečnému, až jarnímu počasí. Rytmus v průvodu udávali jako tradičně bubeníci Tam Tam Batucady. Nechyběly brazilské tanečnice, navzdory pouhým čtyřem stupňům na nulou velmi spoře oblečené.

NBkarneval2
Foto: Artur irma

Česko-brazilskými dny a brazilským karnevalem si Nový Bor připomíná krajany, kteří v 19. století odešli ze severu Čech právě do Brazílie. V Brazílii existuje několik českých spolků, které se stále hlásí k české kultuře. "Carneval neboli carne vale je totéž co masopust. Krajané z Brazílie sem stále jezdí, někteří tu dokonce mají i domy nebo příbuzné a hledají tu své kořeny," řekla ČTK za organizátory Ilona Rejholcová z městské společnosti Kultura Nový Bor.

Masopust začal už v pátek v novoborském kině výstavou obrazů a skleněných objektů Miloše Vacíka. Výtvarník, známý především jako kapelník skupiny Tam Tam Batucada a šéf první sambové školy v Praze, se poprvé pustil i do práce se sklem, které je pro zdejší region tak typické. "Se sklem jsem začal pracovat až loni. U Jirky Pačinka vzniklo devět objektů - váz, a u Jaroslava Šváchy v TGK vznikl, já tomu říkám světloobraz, což je jakoby vitráž, ale je to spékané sklo," řekl ČTK k vystaveným dílům Vacík.

Foto: Artur Irma

I Vacíkovy vystavené práce jsou inspirované Brazílií. Hýří živými barvami, mezi nimiž převládá zelená barva džungle, nechybí výtvarníkovi oblíbení tukani. Pozorný divák je objeví nejen na vitráži, ale i na jedné z váz nebo na návrzích přebalů CD a vinylového dvojalba, které loni Tam Tam Batucada vydala u příležitosti 20 let od svého vzniku.

Foto: Artur Irma

čtk