Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova hospodářského dvora v Zákupech letos neskončí, cena stoupla k 250 milionům a pořád není konečná

16. 03. 2023 | 11:35

Rekonstrukce nejcennější části zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech na Českolipsku, která začala před dvěma lety, nabrala další zpoždění a letos neskončí. Bude i dražší, cena stoupla k 250 milionům korun. ČTK to řekl regionální ředitel Národního památkového ústavu (NPÚ) Miloš Kadlec. "A myslím, že to není ještě konečná," doplnil.

zákupyIrma2top
Objekt v době, kdy se částečně zhroutil. Archivní foto Artur Irma

Hospodářský dvůr u zámku je národní kulturní památkou. Vznikl ve druhé polovině 17. století a stát ho v dezolátním stavu převzal v roce 2003. Cílem obnovy je zachránit bývalou konírnu v jižním křídle, které má délku zhruba 150 metrů. Z budov, které nesloužily církevním účelům, je jižní křídlo tohoto dvora považováno za nejdelší barokní stavbu v zemi.

Podle původních plánů měla obnova křídla skončit už loni na podzim, termín se ale neustále oddaluje. "Tam největší problém tvoří právě ta nejcennější část, což jsou konírny, a konkrétně patky a klenby této konírny, kterou se hodně zabývají statici, a neustále toto řešíme. Protože tím, jak práce postupují, tak každá část kleneb je v jiném stavu a musí se opravdu pečlivě posuzovat," uvedl Kadlec.

Komplikace mají vliv i na cenu. Původně vysoutěžená cena byla pod 175 miliony korun, zvýšené náklady zaplatí podle Kadlece NPÚ a jeho zřizovatel, což je ministerstvo kultury. Památkářům se na obnovu dvora podařilo získat i bezmála stomilionovou dotaci. "Evropské peníze musí být vyčerpané v letošním roce, k čemuž směřujeme. Máme vyčerpáno zhruba 75 procent alokované dotace. A předpokládám, že bychom v průběhu příštího roku měli tuto část hospodářského dvora mít dokončenou a začít prezentovat veřejnosti," dodal Kadlec.

Navenek je podle kastelána zámku Vladimíra Tregla vidět ze dvou třetin hotová nová střecha. "Byla provedena spousta prací, které běžný člověk nevnímá. Spousta statického zajištění, odkanalizování, vodovodní přípojka, různé přípravné práce," uvedl Tregl. Předpokládá, že změn viditelných i pro běžné návštěvníky zámku bude od jara rychle přibývat. "Protože hned, jak to klimatické podmínky dovolí, začne se už pracovat zvenku na fasádách a tak dále. Takže věřím tomu, že potom to nabere velmi rychlé tempo a ten obrat bude markantní v tom, co bude viditelné pouhým okem zvenku," řekl.

Nárůst nákladů na rekonstrukci nutí památkáře oddálit plány na využití bývalé konírny. "V tuto chvíli by se dalo říci, že budeme tu budovu prezentovat víceméně prázdnou. A pokud se to povede, tak v prvním patře by mělo být přístupných nějakých asi pět místností zařízených mobiliářem. Ale to je v tuto chvíli stále ještě i pro mě velkým otazníkem, jak to vlastně bude se samotnou prezentací pro návštěvnickou veřejnost," dodal kastelán. Podle původních plánů měla být v bývalé konírně pro 60 koní expozice spojená s dopravou v minulosti a v prvním patře expozice zaměřená na zaniklé nebo nepřístupné české zámky a hrady.

čtk