Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Obnova zchátralého dvora u zámku v Zákupech může začít, ÚOHS zamítl námitky uchazeče vyloučeného ze soutěže

12. 01. 2021 | 11:42

Obnova zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech za více než 174 milionů korun může začít. Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl námitky uchazeče vyloučeného ze soutěže o zakázku na rekonstrukci jižního křídla. ČTK o tom dnes informoval ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec.

zákupyIrma2top
Foto: Artur Irma

"Dostali jsme rozhodnutí z ÚOHS minulý týden, že nebylo nic porušené, takže teď se ladí uzavření smlouvy s generálním dodavatelem," řekl Kadlec. "Předpokládám, že na konci ledna budeme předávat staveniště a uvidí se, jak zahájení prací umožní klimatické podmínky," dodal. Obnova jižního křídla by měla skončit nejpozději do konce příštího roku.

Hospodářský dvůr v Zákupech z druhé poloviny 17. století je národní kulturní památkou, jednou z nejohroženějších v Libereckém kraji. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit jeho nejcennější část, což je bývalá konírna, v níž bývalo ustájeno až 60 koní. Na přeměnu konírny ve výstavní prostory se podařilo památkářům získat evropskou dotaci přes 95 milionů korun.

Firmu, která rekonstrukci udělá, památkáři vybírali od poloviny roku 2019. První výběrové řízení se kvůli připomínkám firem k zadávací dokumentaci muselo několikrát prodloužit a nakonec zrušit, neboť nabídky byly nad stanoveným finančním limitem 107 milionů korun bez daně. Opakované výběrové řízení už bylo bezlimitní, neboť situace na stavebním trhu se od doby vzniku projektu výrazně změnila. Ceny prací i materiálu za poslední léta výrazně stouply a památkáři se obávali, že by soutěž museli znovu zrušit, pokud by nastavili limit. To potvrdilo i opakované výběrové řízení. Památkáři očekávali ceny kolem 124 milionů korun bez daně a uspěl uchazeč s nabídkou o 20 milionů vyšší. S daní je tak cena 174,23 milionu korun. Vyloučený uchazeč sice nabídl cenu nižší, nesplňoval ale kvalifikační předpoklady, jež byly postavené zejména na referencích statiky. "Protože statika je jedním z klíčových problémů hospodářského dvora v Zákupech," uvedl již dříve Kadlec. Jeden z členů vyloučeného sdružení firem považoval takto nastavené kvalifikační předpoklady za diskriminační, s námitkami ale u antimonopolního úřadu neuspěl.

čtk