Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Odpůrci těžby čediče na kopci Tlustec uspěli u ministerstva životního prostředí s odvoláním

09. 05. 2019 | 16:19

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět zrušilo kladné rozhodnutí libereckého krajského úřadu o výjimce, která je potřeba pro obnovu těžby čediče na kopci Tlustec na Českolipsku. Případ vrátilo ministerstvo k novému projednání krajskému úřadu v Liberci. ČTK to dnes sdělil předseda regionální pobočky Společnost pro trvale udržitelný život (STUŽ) Miroslav Hudec. Spolek byl jedním z účastníků řízení. Proti výjimce se odvolal stejně jako Jablonné v Podještědí, obec Velký Valtinov a ze spolků ještě Sdružení na záchranu kopce Tlustec. Rozhodnutí MŽP má ČTK k dispozici.

Foto: Česká geologická služba

Tlustec patří k dominantám Českolipska, je asi dva kilometry od Brniště. Spor o obnovení těžby trvá od roku 2012, kdy krajský úřad výjimku z ochrany zvlášť chráněných živočichů a rostlin povolil poprvé. Kladně rozhodl jeho odbor životního prostředí a zemědělství v závěru minulého roku už počtvrté, MŽP nyní stejně jako v předchozích případech jeho rozhodnutí zrušil. K novému projednání tentokrát stanovil i několik podmínek. "Krajský úřad musí zejména daleko lépe zdůvodnit, proč je tam převaha veřejného zájmu těžby nad veřejným zájmem ochrany přírody a životního prostředí. Musí se také vyrovnat s tím, že existují další ložiska stavebního kamene v Libereckém kraji," uvedl Hudec.

Podle odpůrců těžby není v regionu další kamenolom potřeba a jeho případný provoz by neúměrně zatěžoval své okolí zvýšenou dopravou, hlukem a prachem. Na Tlustci se čedič těžil od 70. let 20. století, protesty proti těžbě začaly v roce 1994, kdy lom patřil dnes už zkrachovalé firmě Beron. Lidé z okolí si stěžovali na vysokou prašnost, provoz aut, hluk a otřesy při odstřelech, které ničily jejich domy. Těžbu čediče o čtyři roky později zastavilo MŽP. V letech 2003 a 2004 byla těžba kamene krátce obnovena, pak se ale definitivně zastavila. O obnovu těžby už několik let usiluje firma Kamenolom Brniště. V jejím záměru nazvaném Hornická činnost v dobývacím prostoru Luhov se počítá s vytěžením až 840.000 tun kameniva ročně.

čtk