Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Památkáři obnovu dvora v Zákupech za zhruba 125 milionů zahájit nemohou, rozhodne ÚOHS

09. 12. 2020 | 16:17

Památkáři stále nevědí, kdy začne obnova zchátralého hospodářského dvora u zámku v Zákupech za zhruba 125 milionů korun. V soutěži sice vybrali firmu, která opravu nejcennější části této národní kulturní památky provede, vyloučený uchazeč se ale obrátil se stížností na antimonopolní úřad (ÚOHS). Ředitel Územní památkové správy na Sychrově Miloš Kadlec ČTK řekl, že na ÚOHS poslali vyžádané podklady minulý týden a nyní čekají na rozhodnutí úřadu.

zákupyIrma2top
archivní foto z doby, kdy se objekt v Zákupech zřitil: Artur Irma

"Pokud bychom museli celou soutěž opakovat znovu, tak to je velké ohrožení, protože by se projekt ve stanovém termínu, který nám ukládá programové období, dal těžko zrealizovat," uvedl Kadlec. Příjemci dotací v aktuálním programovém období musejí své projekty dokončit nejpozději v roce 2023. Pokud by v Zákupech práce mohly začít po letošní zimě, rekonstrukce jižního křídla areálu by měla skončit do poloviny roku 2022.

Památkáři se neúspěšně snaží firmu, která opravu části hospodářského dvora provede, vybrat už od poloviny minulého roku. První výběrové řízení se kvůli připomínkám firem k zadávací dokumentaci muselo několikrát prodloužit a nakonec zrušit, neboť nabídky byly nad stanoveným finančním limitem. Opakované výběrové řízení už bylo bezlimitní a památkáři dostali čtyři nabídky. Uchazeče s nejnižší cenou ale vyloučili pro nesplnění kvalifikačních předpokladů. "Ty byly postavené především na referencích statiky. Protože statika je jedním z klíčových problémů hospodářského dvora v Zákupech vzhledem k různých systémům štol, spodních vod a podobně. To je pořád velká neznámá, přestože byly provedeny velké hydrogeologické průzkumy," uvedl Kadlec. Na antimonopolní úřad se podle něj obrátil jeden z členů vyloučeného sdružení firem, který za diskriminační považuje nastavené kvalifikační předpoklady.

Hospodářský dvůr v Zákupech z druhé poloviny 17. století je jednou z nejohroženějších národních památek v Libereckém kraji. Ve vlastnictví státu je od roku 2003 a podle odhadu je na jeho celkovou obnovu potřeba 600 až 700 milionů korun. V první etapě chtějí památkáři zachránit bývalou konírnu v jižním křídle, kde bylo v minulosti ustájeno až 60 koní. Na přeměnu konírny ve výstavní prostory se podařilo památkářům získat evropskou dotaci přes 95 milionů korun.

čtk