Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Policie šetří únik škodlivin ve společnosti Purum v Hamru na Jezeře jako obecné ohrožení

20. 11. 2019 | 9:27

AKTUALIZOVÁNO: Pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti prověřuje policie úterní neštěstí s osmi zraněnými v provozovně likvidace nebezpečného odpadu společnosti Purum v Hamru na Jezeře na Českolipsku. Nikoho ale neobvinila. Vyšetřovatelé ještě dnes dopoledne v maskách a ochranných oblecích na místě odebírali vzorky. Zhruba hodinu po poledni areál opustili. Prostor je už podle hasičů bezpečný, a tak se tam mohli vrátit pracovníci firmy, řekla ČTK českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková.

policie Ilustr7
Ilustrační foto

Při neštěstí byli v úterý vážně zraněni dva lidé, na místě je museli záchranáři oživovat. Muž hospitalizovaný v Liberci je podle mluvčího nemocnice Václava Řičáře stále v kritickém stavu. Druhý těžce zraněný je podle mluvčí vinohradské nemocnice v Praze Terezy Romanové ve stabilizovaném stavu mimo ohrožení života. Další pracovník utrpěl středně těžké poranění a čtyři lidé byli podle záchranářů zraněni lehce.

Policie zatím neví, co výbuch při nečekané chemické reakci spojené s únikem škodlivin do ovzduší způsobilo. "Vyšetřování potrvá týdny, možná měsíce," řekla Baláková. Policie odešle odebrané vzorky do vlastní specializované laboratoře v Ústí nad Labem. Zpracovat si nechá znalecké posudky. Vzorky odebírali dnes také hasiči, výsledky ale předají policii.

"Mohu potvrdit, že tam byla kyselina sírová, prvků a sloučenin bylo ale víc. Rozbory proto budou nějakou dobu trvat," doplnila mluvčí hasičů Lucie Hložková.

Jednatel firmy Purum Daniel Kraft zatím neví, co mohlo havárii způsobit. "Při obvyklé každodenní činnosti stabilizace nebezpečných odpadů došlo k nepředvídatelné a nám prozatím nevysvětlitelné chemické reakci, která měla za následek výbuch s následným zahořením," uvedl pro ČTK. Úpravna podle něj využívá metody chemické neutralizace odpadů a vápenocementové stabilizace. "Cement nebo odprašky z výroby cementářského slínku jsou přitom využity jako chemické činidlo, které mění nebezpečnost složek odpadu a transformuje nebezpečný odpad na odpad, který již dále není nebezpečný," dodal.

V areálu ve Staré Lužici v Hamru na Jezeře podle Krafta firma působí od roku 2002 a dosavadní provoz označil za bezproblémový. "Poslední kontrola České inspekce životního prostředí a Krajského úřadu Libereckého kraje proběhla 6. května 2019 a nebylo shledáno jakékoli porušení podmínek integrovaného povolení provozu," uvedl Kraft. Za různá porušení pravidel při nakládání s odpady dostala ale firma v minulosti nejen v Libereckém kraji několik vysokých pokut.

čtk

Tiskové prohlášení náměstka hejtmana Přemysla Sobotky k situaci v Hamru na Jezeře

„Zdravotnická záchranná služba i celý integrovaný záchranný systém zaslouží poděkování. Včera i dnes jsem byl opakovaně informován o tragické události v Hamru na Jezeře. Opět se ukázalo, že záchranka je důležitou součástí integrovaného záchranného systému. Posádky odvedly velmi dobrou práci, za kterou jim děkuji.

Přes možnou kontaminaci záchranáři zachraňovali zraněné a zajistili jejich odvoz do nemocnic. Nyní je nutné urychleně dekontaminovat i zasažené sanitky.

Jsem rád, že se zdravotnická záchranná služba i celý integrovaný záchranný systém zachovaly velice profesionálně. Všem zraněným přeji brzké uzdravení.“

MUDr. Přemysl Sobotka, náměstek hejtmana Libereckého kraje pro resort zdravotnictví