Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Práce na obchvatu České Lípy začnou už v zimě přeložkou vedení vysokého napětí

30. 11. 2023 | 7:16

Práce na obchvatu České Lípy začnou už v zimě přípravou stavby a přeložkou vedení vysokého napětí. Stavbu za 544 milionů korun zahájí firmy Swietelsky stavební a Herkul v prvním čtvrtletí příštího roku. Na sociální síti X o tom dnes informoval generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl. O zakázku se ucházelo pět firem. Vítězné sdružení nabídlo nejnižší cenu, která je o 15 procent nižší, než projektanti původně odhadovali. ŘSD už s dodavateli podepsalo smlouvu.

silnice auto way-3834319 1280
Ilustrační foto

O obchvatu, který měl v České Lípě odvést dopravu mimo obydlená území, se mluví od 90. let. Město s 37.000 obyvateli je jedním z mála, která nemají obchvat. Středem České Lípy po silnici I/9 denně projede přes 14.000 aut, po Děčínské ulici až 25.000 aut za 24 hodin. Stavba obchvatu má ale také odpůrce, spolu s ekologickými organizacemi se proti ní postavili například lidé ve Slunečné nebo Skalici u České Lípy. Obávají se poškození přírody, velkého zásahu do krajiny, rozdělení pozemků i zátěže pro obyvatele v blízkosti plánované silnice.

Obchvat by měl po dokončení výrazně odlehčit přetížené spojnici mezi Novým Borem a Českou Lípou a odvést dopravu mimo osídlení. Práce na projektu začaly už v roce 2008 výstavbou mimoúrovňové křižovatky v Sosnové. Podle původních plánů měla první auta po novém obchvatu projet už před sedmi lety. V roce 2010 ale projekt z úsporných důvodů zastavil tehdejší ministr dopravy Vít Bárta (Věci veřejné), stejně jako dalších 11 staveb. Hotová je tak část první etapy, která končí na začátku České Lípy v Dubici.

České Lípě zatím dokončený úsek významnou dopravní úlevu nepřinesl, příprava toho navazujícího navíc musela začít znovu. Dostavba obchvatu je rozdělená do dvou etap, na první, 1,5 kilometru dlouhý úsek z Dubice do Dolní Libchavy, naváže ještě druhý, přes deset kilometrů dlouhý úsek z Nového Boru do Dolní Libchavy, který podle předběžných odhadů přijde na více než 1,627 miliardy korun. Práce na navazujícím úseku by měly podle odhadů ŘSD začít v roce 2026, hotovo má být do roku 2029.

čtk