Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Programem letošního ročníku festivalu Lípa Musica budou tematicky rezonovat ideály událostí roku 1989

17. 09. 2019 | 9:03

18. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Lípa Musica dnes začíná a trvat bude až do 26. října. Po tomto datu nabídne ještě tradiční epilog ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa, který se bude konat 6. a 7. listopadu v České Lípě. Festival letos nabízí řadu 22 akcí na 15 místech Libereckého, Ústeckého kraje a v přilehlé části Saska.

lipaMusicaKruh
ilustrační archivní foto

Tematicky budou letošním programem rezonovat ideály revoluce při příležitosti 30. výročí událostí roku 1989. Uměleckou garanci festivalu letos přebírá renomovaný houslista a koncertní mistr a partner České filharmonie Josef Špaček, který na tomto postu na následující dva roky střídá světoznámého hornistu Radka Baboráka. I letos se nejvíce projektů uskuteční v srdci festivalu – městě Česká Lípa. Těšit se můžete na klasickou hudbu v různých podobách, ale třeba i pantomimu v podání evropsky respektovaného mima. 

Českolipskou festivalovou kapitolu zahájí 23. září dialog koncertních mistrů Berlínské a České filharmonie. V bazilice Všech svatých se představí nový umělecký garant festivalu, světoznámý houslista Josef Špaček, který k hudebnímu dialogu vyzval svůj protějšek z nejlepšího orchestru na světě, jak je Berlínská filharmonie v odborných kruzích titulována, a to Noaha Bendixe-Balgleye. V jejich podání zazní virtuózní výzvy pro houslové duo z per Leclaira, Rózsy nebo Ysaÿeho.

Do České Lípy se po letech vrací i tradiční svatováclavský koncert, který nabídne neotřelé setkání s umělcem, jemuž se přezdívá „Pan orchestr“. Mladý ukrajinský hráč na knoflíkový akordeon Alexander Hrustevich je hvězdou světových pódií, která udivuje své posluchače virtuózní hrou imitující zvuk celého orchestru. V premiéře se tento festivalový koncert uskuteční na půdě kostela Mistra Jana Husa. 

Zářijovou festivalovou nabídku pro Českou Lípu uzavře v neděli 29. září projekt Purgatio pěveckého dua Kchun, které se nechalo inspirovat Dantovou Božskou komedií a její reflexe přináší ve zpěvech a živé kresbě světlem. Premiérově se recitace ukázek z přelomového díla světové literatury ujme přední současný herec, jenž září na scéně pražského Národního divadla, Igor Orozovič. 

V říjnu složí festival poctu Leoši Janáčkovi a české hudbě zařazením jednoho z nejvýznamnějších děl komorní hudby 20. století Zápisníku zmizelého. Toto poetické dílo odrážející vlastní emoční prožitky Janáčka, ztvární v sobotu 5. října v  Biberově kapli pěvci Jaroslav Březina a Eliška Weissová za doprovodu významného českého klavíristy Martina Kasíka. 

Pro mimohudební linii festivalu bylo v letošním roce připraveno taneční představení Lešanské jesličky, které se však z technických důvodů překládá do budoucích let. Náhradou za tento projekt bude představení jedné z evropsky nejvýraznějších osobností mimického divadla, žáka Borise Hybnera – Radima Vizváryho. Tento nositel ceny Thálie v České Lípě představí svůj ceněný projekt Sólo, v němž divákům odhalí pestrost pantomimy od klasické až po současnou podobu. Jedinečný zážitek, který je pravým uměním těla v nejlepším jeho smyslu, se uskuteční 24. října v Jiráskově divadle. 

Českolipskou festivalovou kapitolu uzavře tradičně epilog ve spolupráci se ZUŠ Česká Lípa - mistrovské kurzy pro její žáky a následně veřejně přístupný společný koncert největších talentů naší umělecké školy letos ve spolupráci s uměleckým garantem festivalu Josefem Špačkem. Tento koncert uzavře osmnáctou festivalovou přehlídku 7. listopadu v KD Crystal. 

Lípa Musica však nabízí mnohem víc, namátkou zmiňme violoncellový recitál Juliana Steckela, jednoho z nejvýznamnějších cellistů soudobé světové generace, který se uskuteční 19. října na zámku v blízkých Doksech, anebo závěrečný koncert v Novém Boru, který představí hvězdnou lahůdku v podobě slovenského kvarteta Janoska ensemble, které mistrně kombinuje klasickou hudbu s jazzem, etnem a populární hudbou v neobyčejně živelném podání. Vstupenky jsou k dostání ve festivalové pokladně v Žižkově ulici č. 528/6.

Více na www.lipamusica.cz.

www.mucl.cz