Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

"Nej" je v kraji Valdštejnská alej v Zahrádkách. Hlasující vybírali z pětice stromořadí

17. 01. 2023 | 5:49

Spolek Arnika vyhlašuje anketu Alej roku již 12. rokem. Do letošního ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 93 alejí a stromořadí ze všech 14 krajů v České republice.  V Libereckém kraji lidé přihlásili 5 alejí.  Titul Alej roku 2022 Libereckého kraje vyhrává Valdštejnská alej v Zahrádkách vedoucí k zámku k Žižkově vrchu.

Valdštejnská alej v Zahrádkách Tomáš Boček Liberecký 22
Valdštejnská alej v Zahrádkách, foto: Tomáš Boček

Byla založena v 17. století Albrechtem z Vadštejna a nyní patří i mezi evropsky významné lokality sítě Natura 2000.

Celorepublikovou vítězku vyhlásí herečka Petra Vojtková, která je i patronkou ankety.

Pořadí v krajské soutěži:

1. Valdštejnská alej v Zahrádkách - 118 hlasů

2. Nedamovská alej  - 99

3. Ovocná alej k zaniklé osadě Nedamov u Holan - 52

4. Hlavická alej ke hřbitovu - 45

5. Alej Albrechtice - Vítkov -  22

TZ Arnika

Stromořadí bylo založeno v 17. století z popudu Albrechta z Valdštejna

Valdštejnská alej vede od zámku v Zahrádkách směrem na jih k Novozámecké bažantnici a Žižkovu vrchu se zámkem Vítkovcem. Stromořadí založeno v 17. století z popudu Albrechta z Valdštejna. Lipová alej v délce téměř dva kilometry je trvale udržovaná.

Když Albrecht z Valdštejna získal Nový zámek (Neuschloss, později nazývaný Zámek Zahrádky) jako konfiskát nedlouho po bitvě na Bílé Hoře, nechal zámek přestavět, vysadit park a dlouhou lipovou alej.

V aleji se vyskytují stromy různého stáří, věk nejstarších asi 20 lip je odhadován na 250 let. Od roku 2012 je součástí chráněného území Natura 2000, do něhož patří i zámecký park. V roce 2014 došlo u zdejších stromů ke zdravotnímu ošetření, prořezání a podepření.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz