Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukce bývalé pojišťovny v České Lípě pro městský úřad bude dražší

24. 06. 2021 | 12:18

Rekonstrukce budovy bývalé pojišťovny v České Lípě pro potřeby městského úřadu bude dražší, než se původně plánovalo. Projektanti náklady odhadují na 86 milionů korun. Důvodem jsou rozsáhlejší úpravy, ale také kompletní zateplení budovy včetně výměny oken, což by mělo v budoucnu o 60 procent snížit náklady na energie. Důvodem vyšších nákladů jsou i rostoucí ceny stavebních prací a materiálů, řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO).

CLpojišťovna menší
archivní foto

Budovu stavbaři postavili v 90. letech pro Českou pojišťovnu, už sedm let je ale prázdná. Město ji předloni v dubnu koupilo za 18 milionů korun od soukromého vlastníka, který byl v úpadku. Získalo ji od insolvenčního správce za cenu o 2,278 milionu korun vyšší, než byl znalecký posudek. Radnice ale chtěla zabránit tomu, aby v objektu vznikla třeba ubytovna pro zahraniční dělníky. Město už investovalo dva miliony korun do nezbytných oprav, aby se prázdný objekt vyhnul dalším škodám.

"Rozhodli jsme se, že tam chceme udělat kvalitní bezbariérové pracoviště, proto se musela změnit dispozice vnitřního prostoru. Pokud se teď udělá rekonstrukce kvalitně, dalších dvacet třicet let se do budovy nebude muset sáhnout," řekla Volfová. Projekt podle ní počítá i s využitím solárních panelů a vybudováním retenční nádrže na dešťovou vodu. Přesunout by se tam měli pracovníci z několika městských budov, i to by podle starostky mělo pro město znamenat další úspory.

"Přesunout by se tam měla pracoviště osobních dokladů, řidičských průkazů, registr vozidel, oddělení přestupků, odbor dopravy, odbor školství, kultury, sportu a cestovního ruchu, interní audit a živnostenský úřad," doplnil místostarosta Martin Brož (ANO), který materiál na dnešním jednání zastupitelstva předkládal. Veškerá přepážková pracoviště se tím podle něj přestěhují na jedno místo v centru města, kde je dobrá možnost parkování, v blízkosti jsou zastávky městské i regionální autobusové dopravy a kolem vede cyklotrasa.

Radnice chce na financování projektu využít i evropské dotace, úředníci by se do rekonstruované budovy měli podle starostky přestěhovat do konce příštího roku.

čtk