Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rekonstrukci pojišťovny chce Česká Lípa zahájit co nejdříve, už příští rok tam plánuje sestěhovat přepážková pracoviště

01. 06. 2019 | 11:00

S opravami budovy bývalé pojišťovny chtějí v České Lípě začít co nejdřív. Zatím na to město uvolnilo 2,5 milionu korun, z toho půl milionu je určeno na projektovou přípravu, řekla dnes ČTK mluvčí městského úřadu Kristýna Kňákal Brožová. Pět let prázdnou budovu koupilo město v dubnu za 18 milionů korun, už příští rok tam plánuje sestěhovat přepážková pracoviště městského úřadu. Občanské a řidičské průkazy, ale i přestupky nebo živnostenské oprávnění pak budou moci lidé vyřídit na jednom místě.

česká lípa dům pojišťovna menší
Foto: Artur Irma

"Budova se zdá být v dobrém stavu, zásadní je ale, abychom se mohli připojit na elektřinu," řekla ČTK starostka Jitka Volfová (ANO). Technici proto podle ní musí prověřit všechny sítě včetně rozvodů vody a plynu. Na prvotní opravy v letošním roce by podle ní měly dva miliony stačit. Větší opravy se budou zřejmě připravovat na příští rok. "Bude asi třeba opravit kousek střechy, kde zatéká. Zásadní investice bude pravděpodobně do rozvodů IT," dodala starostka. Budova byla postavena v 90. letech, i když byla ve své době velmi moderní, informační technologie už jsou dnes jiné a rozvody bude třeba vyměnit.

Budovu nechala postavit Česká pojišťovna. V posledních letech patřila soukromému vlastníkovi, který byl v úpadku. Město ji koupilo od insolvenčního správce za cenu o 2,278 milionu korun vyšší, než byl znalecký posudek. Radnice ale chtěla zabránit tomu, aby v objektu vznikla třeba ubytovna pro zahraniční dělníky. Budova bude sice potřebovat opravy, hlavně plášť není v dobrém stavu, interiéry jsou ale zachovalé. "Kdybychom chtěli takovou budovu postavit, stálo by to podstatně víc," řekl místostarosta Martin Brož (ANO).

Výhodou budovy je podle Volfové, že byla postavena jako přepážkové pracoviště. "Věřím, že do roka, do roka a půl, budeme moci lidem nabídnout kvalitní zázemí pro vyřízení jejich dokladů," doplnila. Přestěhování přepážek do opuštěné budovy přispěje k oživení této části města. Lepší prostředí si podle ní zaslouží i zaměstnanci úřadu. Pojišťovna je navíc na rozdíl od současných budov města bezbariérová, patra spojuje výtah. Vedle kanceláří a přepážek je v objektu moderní archiv, který podle Volfové město rovněž potřebuje.

čtk