Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Rozsáhlá rekonstrukce školky v Kalinově ulici v Novém Boru stála přes deset milionů. Práce trvaly téměř rok 

18. 11. 2019 | 14:55

Péči o nejmenší děti od jednoho roku v Novém Boru na Českolipsku umožní od ledna rozšířit nedávno dokončená rekonstrukce budovy mateřské školy v Kalinově ulici. Dětská skupina se do budovy přestěhovala už v září, zatím zajišťuje péči pro maximálně šest dětí od jednoho roku, od ledna jich bude až deset. Díky dotaci z ministerstva práce bude služba i dostupnější, řekla dnes ČTK Petra Vlčková, ředitelka organizace Rodina v centru, která skupinu provozuje.

nový bor školka
Foto: www.novy-bor.cz

"Čekáme, že zájem bude obrovský. Zatím jsme vybírali 50 korun na hodinu a měli jsme jen dopolední provoz, protože jsme se o prostory dělili s mateřským centrem, které tam bylo odpoledne," řekla Vlčková. Od Nového roku bude dětská skupina zajišťovat službu dopoledne i odpoledne a cena bude díky dotaci výrazně nižší. "Ceník teď dáváme dohromady, ale zatím to vychází na nějakých 1500 až 1600 korun plus strava na měsíc, když bude dítě chodit každý den a na celý den. Rodiče ale nemusí dávat dítě každý den ani na celý den," dodala.

Rekonstrukce vily v Kalinově ulici přišla město na 10,5 milionu korun. "Kompletně jsme zrekonstruovali původně nevyužívané prostory ve školce a uvolnili je pro Rodinu v centru a jejich dětskou skupinu pro děti od jednoho roku, na niž navazuje oddělení mateřské školy pro děti od dvou let v přízemí. Chtěli jsme tak jako město podpořit rodiny s malými dětmi a vyjít vstříc těm maminkám, které se chtějí, popřípadě z ekonomických důvodů musí, vrátit co nejdříve do práce," řekl novoborský starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Dvanáctitisícový Nový Bor není jediným městem v Libereckém kraji, kde dětské skupiny fungují, jejich počet se za poslední roky výrazně zvýšil. Zatímco ještě v roce 2016 bylo v Libereckém kraji jen pět dětských skupin, aktuálně jich podle informací ministerstva práce a sociálních věcí své služby nabízí 33, dohromady mají místo pro 481 dětí. Téměř polovina tohoto počtu je v krajském městě Liberci. Na Českolipsku funguje pět dětských skupin v nedaleké České Lípě, další mají v Mimoni nebo Svojkově.

čtk