Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V České Lípě dokončili na náměstí bezplatnou veřejnou wi-fi, k připojení není třeba žádné heslo

02. 07. 2019 | 14:12

V České Lípě dokončili na náměstí bezplatnou veřejnou wi-fi s názvem CESKALIPA_FREE. Připojit se k síti může každý, stačí ji vyhledat v chytrém telefonu, tabletu nebo počítači. K připojení není třeba žádné heslo, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Připojení je prvním dokončeným projektem z nultého ročníku participativního rozpočtu Tvoříme město. Ze 42 projektů, které lidé navrhli, se realizace dočká 20 dohromady bezmála za pět milionů korun.

CL DamZvrchu2 menší
Foto: Mad

"Veřejná wi-fi rozhodně není určena k tomu, aby občané hodiny vysedávali na lavičkách na náměstí T.G.M. a surfovali na internetu. Slouží především ke krátkodobému připojení, k vyhledání nějaké informace, zjištění zajímavostí z historie města, otevírací doby nějaké památky nebo odeslání zprávy. Věřím, že veřejnou wi-fi ocení nejen naši občané, ale i turisté," řekl k projektu místostarosta Jaroslav Turnhöfer (Živá Lípa).

Wi-fi připojení už v centru nějakou dobu funguje, zveřejnění ale předcházelo důkladné testování. S tím pomohli studenti z českolipské průmyslové školy, kteří provedli tři měření. Zjišťovali podle Turnhöfera sílu signálu i rychlost připojení, udělali zátěžové testy. Na základě jejich měření pak poskytovatel internetu upravil konfiguraci tak, aby síť sloužila lidem co nejlépe. Vznikla také mapa pokrytí, ze které vyplývá, že nejsilnější signál je přímo před radnicí.

Pracuje se podle místostarosty i na realizaci další návrhů, které v projektu Tvoříme město dostaly podporu obyvatel. Přes léto se bude mimo jiné pracovat na dobudování workoutového hřiště na městském stadionu, nový workoutový areál s cvičebními prvky vznikne v Žitavské ulici na Špičáku. Nové prvky přibudou na dětských hřištích v Bendlově a Zhořelecké ulici a v ulici Josefa Maštálka. Nové dětské hřiště bude v Uranové ulici. Dodavatele hledá radnice pro veřejné osvětlení u chodníku podél sportovní haly ve Wedrichově ulici.

"Další ročník projektu Tvoříme město bychom chtěli s upravenými podmínkami vyhlásit v roce 2020 s realizací vítězných návrhů v roce 2021," dodal Turnhöfer.

čtk