Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V českolipské nemocnici zaměstnanci zavolají pomoc, vyskytne-li se krize, přímou linkou na ARO

20. 11. 2019 | 7:55

Zaměstnancům Nemocnice s poliklinikou Česká Lípa slouží pro případ krize přímá linka na anesteziologicko-resuscitační oddělení (ARO). Telefonní číslo mají pracovníci druhého největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji přímo na svých identifikačních kartách z druhé strany. Obrátit se na něj mohou v případě, že by někdo třeba na chodbách nemocnice zkolaboval. Je to přímá linka na ARO, odkud vybíhá tým, který má k dispozici veškeré vybavení, řekl dnes ČTK generální ředitel nemocnice Pavel Marek.

TvLKnemocnicelipa1
Foto: Artur Irma

Ministerstvo zdravotnictví doporučilo nemocnicím vytvořit speciální telefonní linku a tým, který bude zasahovat při náhlém zhoršení pacientova stavu. O metodickém pokynu informovalo ministerstvo v pondělí v tiskové zprávě. Doporučení je reakcí na nedávný případ z pardubické nemocnice, kdy chlapec zůstal po operaci mandlí v bdělém kómatu. Pomoc krvácejícímu dítěti provázely zmatky a průtahy, policie v kauze z roku 2017 obvinila letos nemocnici a tři zdravotníky.

V metodickém pokynu doporučuje ministerstvo každému poskytovateli akutní lůžkové péče, včetně jednodenní, vytvořit resuscitační tým pro zásahy mimo běžná oddělení intenzivní a specializované péče a každoročně všechny zdravotníky školit v nácviku řešení krizových situací. "Náhlé zhoršení zdravotního stavu pacienta mimo oddělení intenzivní akutní lůžkové péče nebo specializované ambulantní péče je předvídatelnou rizikovou situací, na jejíž řešení musí být poskytovatelé zdravotních služeb systémově připraveni," uvedl v tiskové zprávě ministr Adam Vojtěch (za ANO).

V českolipské nemocnici systém funguje už několik let a podle hejtmanova náměstka pro zdravotnictví Přemysla Sobotky (ODS) mají podobný systém pro nenadálé události i v dalších nemocnicích v Libereckém kraji. "Všechny velké nemocnice to mají, když je malér, volají se doktoři z ARO a sestřičky, protože ti jsou nejoprávněnější zachraňovat lidský život," řekl Sobotka. V souladu s doporučeními Evropské resuscitační rady by měl být tým dostupný na lince 2222. Sobotka ale sjednocení pod jedno číslo považuje za zbytečné. Nabouralo by to podle něj systém, který v nemocnicích dnes funguje.

čtk