Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Kravařích na Českolipsku dokončují výstavbu obchvatu, otevřou ho v listopadu

27. 10. 2019 | 10:03

V Kravařích na Českolipsku dokončují výstavbu obchvatu. Nová více než 2,7 kilometru dlouhá silnice odvede z obce tranzitní dopravu. První automobily by po ní měly projet už 5. listopadu. ČTK o tom informoval starosta Vít Vomáčka (SNK Kravaře 2018). Stavbu přeložky silnice I/15 financuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), celkové náklady dosáhnou včetně DPH 297 milionů korun.

silnice-prace-road-work-1148205 960 720 menší
Ilustrační foto

V obci, kde žije 780 obyvatel, nový obchvat vítají. "Když tudy projíždíte, tak vám to nepřijde, ale třeba přes náměstí nešlo pět minut přejít, protože tam neustále jezdily auta, hlavně kamiony, ty jsou největším problémem," řekl starosta. Kravaře se podle něj díky obchvatu změní v klidné městečko, radnice už také začala pracovat na obnově fasád budov kolem silnice, vysazuje stromy a připravuje další úpravy.

Součástí přeložky silnice I/15 je i okružní křižovatka v místě křížení obchvatu Kravař se stávající silnicí z Kravař na Litoměřice. Řidiči ji mohou využívat už od loňského prosince, kdy povolil krajský úřad její předčasné užívání. Od srpna mohou auta projíždět i prvním úsekem nové silnice první třídy od Stvolínek po začátek Kravař. Zbytek trasy se pro dopravu otevře v listopadu.

Nová silnice vede jižně od Kravař mezi okrajem zástavby a železniční tratí. Cílem projektu bylo odklonit tranzitní dopravu mimo zastavěné území obce, zlepšit životní podmínky obyvatel a snížit riziko nehod chodců a cyklistů. "Zároveň se sníží míra hlukového zatížení a zlepší se využití stávající silnice pro místní dopravu," doplnil ředitel ŘSD v Libereckém kraji Jan Wohlmuth.

Ředitelství silnic už plánuje na příští rok další stavby. Největší z nich by měla být přestavba mimoúrovňové křižovatky na čtyřproudé silnici 35 u Rádelského Mlýna, která má začít už na jaře. "Chceme tím předejít nehodám, jelikož se jedná o úsek, který je opravdu nebezpečný," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Změnou křižovatky se podle něj stane silnice z Liberce na Turnov plnohodnotnou komunikací pro motorová vozidla. Modernizace potrvá do podzimu 2022. V létě by pak měly začít práce na silnici I/35 u Ktové.

čtk