Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Kravařích otevřeli nový 2,7 kilometru dlouhý obchvat. Stál téměř 177 milionů korun Kč a výstavba trvala dva roky

05. 11. 2019 | 17:46

AKTUALIZOVÁNO: V Kravařích na Českolipsku dnes otevřeli nový obchvat. Zhruba 2,7 kilometru dlouhá přeložka silnice I/15 odvede dopravu z obce. Její výstavba přišla bez DPH na zhruba 177 milionů korun a trvala dva roky. V budoucnu by měly navázat také obchvaty nedalekých Stvolínek a Zahrádek. Jejich příprava je ale teprve na začátku, řekl ČTK u příležitosti slavnostního otevření silnice generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.

kravařeNápis
Hejtman se starostou Kravař před věhlasným nápisem u silnice. Inspirace z Hollywoodu.

"Jak jsem se dozvěděl od místních, tak ta stavba byla plánována od roku 1942. Reálně se o ní začalo mluvit v roce 1991 a bohužel až po 28 letech se zprovozňuje," doplnil ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Nový obchvat odvede z Kravař a sousedních Sezímek tranzitní dopravu. Denně tudy podle sčítání projelo až 800 kamionů a na 3000 osobních automobilů. Zlepšit by se tak měla bezpečnost chodců a cyklistů v obcích, obchvat přispěje také ke snížení imisní zátěže a hluku v obytné zóně.

"Přinese to neskutečné uklidnění dopravy přes obec, my se na to připravujeme, protože ten režim bude v Kravařích naprosto jiný. Bude to klidná provinční obec a na to se těšíme," řekl starosta Vít Vomáčka (SNK Kravaře 2018). I když v autě podle něj člověk ten pocit mít nemusel, provoz v obci byl velký, silnici často nebylo možné ani přejít. "Na domech se objevovaly praskliny, klepaly se lidem lustry a stěhoval se jim třeba i nábytek, když byly větší výmoly třeba u kanálů, takže je to opravdu historický den pro Kravaře," dodal starosta.

Stavba přeložky silnice I/15 začala na jaře 2018, na hlavní trase musel dodavatel - firma Strabag, postavit tři mosty a další, který připojuje zastávku v Kravařích. Součástí stavby byla i okružní křižovatka v místě křížení obchvatu se silnicí na Litoměřice. Řidiči ji mohli využívat už od loňského prosince. Letos už se pokračovalo stavbou samotné silnice včetně kanalizace. "Termín dokončení máme až na začátku příštího roku," řekl technický vedoucí Strabagu pro oblast Liberec Jaroslav Bílek. Pro dopravu se ale silnice otevřela už dnes.

Foto: PČR

Ředitelství silnic už plánuje na příští rok v Libereckém kraji další stavby. Největší z nich by měla být přestavba mimoúrovňové křižovatky na čtyřproudé silnici 35 u Rádelského Mlýna. V současné době už má ŘSD nabídky od dodavatelů ve veřejné soutěži. Pokud vše dobře půjde, mohlo by se podle Mátla začít stavět už v prosinci, nejpozději na jaře příštího roku. Připravují se i rekonstrukce tří mostů na průtahu Libercem, které nejsou v dobrém stavu. Na prvním by se mělo pracovat už v příštím roce.

čtk

Hejtman Libereckého kraje k události na FB napsal: Kravaře po dnešku (míněno úterý) zdobí nejen tenhle nápis, u kterého jsem se vyfotil s tamním panem starostou Vomáčkou, ale především nový silniční obchvat na silnici I/15, který uleví centru obce od nadměrné dopravy. Díky Ředitelství silnic a dálnic - ŘSD, které celou stavbu připravilo, financovalo a postavilo a těším se na podobné úspěchy s novou I/13 Mníšek - Frýdlant, s novou trasou I/9 na obchvatu České Lípy nebo dokončením přípravy nové trasy I/35 z Turnova do Jičína.