Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V lindavské sklárně Lasvit Ajeto tvoří 14 Cen Thálie. Letos jsou ve dvou barvách, ve zlaté amber a modré

07. 09. 2021 | 13:26

Skláři společnosti Lasvit Ajeto v Lindavě na Českolipsku připravují 14 Cen Thálie. Letos jsou ve dvou barvách, 13 pohárů ve tvaru benátské masky je ve zlaté barvě amber a jedna je modrá. Dělá se jich zhruba 25, aby bylo těch 14 jistých. Nejnáročnější je brus, kdy je až 40procentní odpadovost, řekl dnes novinářům ředitel sklárny David Ševčík. S výrobou ocenění mají zdejší skláři dlouholeté zkušenosti, poprvé tu divadelní ocenění vyráběli v roce 1998.

thalie4
Foto: Artur Irma

V současné podobě benátské masky se Ceny Thálie vyrábějí už 20 let, autorem je výtvarník a designér Bořek Šípek. Poprvé je podle jeho návrhu v Lindavě vytvořeno v roce 2002. Jde o ruční výrobu a každý kus je originál. Dosud se vyrábí v sedmi barvách - modré, zlaté jantarové, červené, růžové, bílé opálové, zelené a loni také poprvé v uranové. U ostatních barev se k zabarvení skloviny používejte oxidy kovů. "Amber je jednou sklovinou, která se zabarvuje jinak. Jsou dvě alternativy - taková ta tradiční je bramborový škrob, nebo mouka. My používáme škrob," řekl Ševčík.

Z horké skloviny skláři připraví předtvar, který dofouknou do dřevěné formy. „Pak se na ten tvar vázy lepí dvě uši. Sklo pak musí dva dny znovu chladnout v chladicí pecí a po ochlazení se bude na brusírně sklo ořezávat a dobrušovat,“ popsal postup výroby ředitel sklárny. Skláři, kteří na oceněních pracují, jsou zkušení řemeslníci, kteří již jich za ty roky vyrobili několik stovek. Zejména brus je ale podle Ševčíka velmi náročný, protože sklo má tendenci praskat. Třeba oči jsou proříznuté skrz.

Ceny Thálie budou v letošním roce vyhlášeny 9. října, po loňské pauze by se slavnostní vyhlášení mělo vrátit na jeviště historické budovy Národního divadla v Praze. S ohledem na uzavření scén v divadelní sezoně 2020/2021 nelze ale předem získat Ceny Thálie za mimořádné umělecké jevištní výkony. Tituly, které mají premiéru v této sezoně, jsou přeřazeny do následujícího hodnotícího období 2021/2022.

Podle prezidenta Herecké asociace Ondřeje Kepky se budou letos udělovat ceny za celoživotní mistrovství v divadelním umění v oborech činohra, opera, balet, muzikál, alternativní divadlo a loutkové divadlo i další ocenění. Pořadatelé už také oznámili první tři laureáty. Cenu za celoživotní mistrovství dostane herec a režisér Jan Kačer. Cena mladému umělci nebo umělci do 33 let v oboru činohra bude letos udělena Denise Barešové a Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi dramaturg Jaroslav Someš.

čtk