Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Lužických horách si v sobotu vzpomenou na obránce hranic z roku 1938 

20. 09. 2019 | 10:11

V sobotu 21. září 2019 pořádá Jednota Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi vzpomínku na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu, kteří v roce 1938 bojovali na hranicích naší republiky.

Pietního aktu se zúčastní mimo jiné zástupci Parlamentu ČR, státní správy, místní samosprávy, váleční veteráni a také rodinní příslušníci strážců hranic z roku 1938. Letos bude opět vzácným hostem i hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Program setkání má dvě části. Od 10 hodin mohou zájemci absolvovat z parkoviště u chaty Luž v Horní Světlé na Myslivnách společný výstup na vrchol Luže. Výstupu se zúčastní také členové Jednoty Československé obce legionářské z Mladé Boleslavi v dobových stejnokrojích. Pochod na vrchol doprovodí historický výklad.

Druhá část začne ve 14 hodin u pomníku hraničářů na hraničním přechodu Dolní Světlá – Waltersdorf. Pietním akt za účasti Armády a Policie České republiky připomene statečný boj Čechů za demokracii a svobodu.

Během připomínkové události dojde i ke křtu katalogu z výstav o finanční stráži. Katalog mapuje historii finanční stráže v Lužických horách a Šluknovském výběžku v celé době její existence, tedy v letech 1843 až 1949. Publikaci doplňují fotografie a ukázky stejnokrojů.

LK/Filip Trdla       PozvánkaPozvánka