Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Mimoni jsou kvůli šíření respiračních onemocnění zavřené dvě školy, v Česku je to výjimka

19. 12. 2022 | 16:47

Základní školy, které musely kvůli šíření respiračních onemocnění přerušit vyučování, jsou v Česku zatím výjimkou. Vysoká nemocnost uzavřela dvě zařízení v Mimoni na Českolipsku, kde je nemocná více než polovina žáků i učitelů. Školy se rozhodl dočasně uzavřít zřizovatel, liberečtí krajští hygienici takový krok nežádali.

Přerušení výuky na některé ze základních škol dosud nedoporučili ani hygienici Ústeckém, Královéhradeckém či Moravskoslezském kraji. Vyplývá to ze zjištění krajských zpravodajů ČTK.

V Mimoni s 6500 obyvateli bylo kvůli zvýšené nemocnosti nutné uzavřít všechny třídy na prvním i druhém stupni na obou základních školách. "Nemocnost je přes 50 procent, u učitelů i žáků. A neměl ani kdo vařit," řekl dnes ČTK starosta města Petr Král (ANO). Ode dneška je uzavřený první i druhý stupeň ZŠ a MŠ Mírová. Od úterý to samé bude platit i pro ZŠ a MŠ Pod Ralskem. Na obou školách ale dál v provozu zůstávají družiny pro zdravé děti na prvním stupni a mateřská škola.

Krajská mluvčí hygieniků v Libereckém kraji Zuzana Balašová dnes pro ČTK uvedla, že uzavření škol v Mimoni, ani jinde v kraji nenařizovali. Je to v kompetenci ředitelů, dodala.

"O uzavření škol si rozhoduje provozovatel sám, často s námi konkrétní situaci v zařízení konzultuje, ale konečné rozhodnutí je v jeho kompetenci. Nás pak většinou zařízení o uzavření informují, aktuálně takovou informaci v rámci kraje k dispozici nemáme," řekla ČTK mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Žádné doporučení pro uzavření některé ze škol dosud nevydali ani hygienici v Ústeckém kraji. "Takové doporučení se vydává, pokud o to škola požádá. Většinou je to kvůli vysoké nemocnosti učitelů," řekla dnes ČTK ředitelka hygieny Lenka Šimůnková.

Doporučení přerušit vyučování na některé ze škol kvůli vysokému výskytu akutních respiračních infekcí nevydali ani moravskoslezští hygienici. ČTK to dnes potvrdil mluvčí hygieniků Aleš Kotrla. Počet nakažených v kraji ale prudce roste. Na 100.000 obyvatel připadalo na konci minulého týdne 2787 nemocných, ještě před týdnem to bylo 1905 nakažených lidí. V mezitýdenním srovnání tak počet nakažených stoupl o více než 46 procent. Nejvíce jsou v kraji nemocní předškoláci.

čtk