Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V Novém Boru připravují zásadní změnu v nakládání s odpady od roku 2025

Zásadní změnu v nakládání s odpady připravují v Novém Boru na Českolipsku. Zastupitelé schválili vstup Nového Boru do dobrovolného svazku obcí EKOD, což městu umožní od roku 2025 zajistit svoz komunálního odpadu prostřednictvím společnosti EKOD Servis, kterou spolek založil.

NBodpad
archivní foto

Radnice si od toho slibuje lepší kontrolu nad odpadovým hospodářstvím, lepší třídění, snížení nákladů i lepší služby, řekl ČTK starosta Jaromír Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Městu ke konci roku 2024 končí současná smlouva na svoz odpadu se společností COMPAG CZ, uvedl Dvořák. "Měli jsme na výběr ze dvou variant. Buď budeme pokračovat ve stávajícím režimu, tedy vyhlásíme veřejnou zakázku, z níž vzejde nový dodavatel služby, nebo vstoupíme do poměrně nového systému svazku obcí, který se ale za poslední tři roky více než osvědčil, a zároveň převezmeme kontrolu nad finanční stránkou svozu," doplnil starosta. Velkou výhodou je podle něj to, že EKOD vrací zisk do provozu.

Nový Bor teď ročně stojí svoz a likvidace veškerého odpadu 16 milionů korun, na poplatcích od obyvatel získává město zhruba polovinu, poslední dva roky platí obyvatelé paušál 700 korun ročně. Vstup do svazku přijde město zhruba na šest milionů korun, podstatnou část představují náklady na pořízení nádob na odpady. Součástí je také jednorázový vstupní členský poplatek 100 korun na obyvatele, tedy 1,14 milionu korun. "Peníze za členský poplatek se investují do nákupu svozového auta," řekl Dvořák.

Zatímco v současné době končí komunální odpad na skládce, nový systém podle starosty zajistí likvidaci směsného odpadu ve spalovně. Město tím zajistí energetické využití odpadu a s předstihem splní požadavky legislativy, která od roku 2030 počítá s úplným zákazem skládkování. Novinkou bude také systém door-to-door, který spočívá v přistavení nádob na tříděný odpad přímo k rodinným domům. Zapojení do systému bude podle starosty dobrovolné a bude vycházet z individuálních žádostí občanů.

Popelnice by se měly svážet jednou za 14 dnů, v současnosti je to jednou za týden. "Interval je podle zkušeností měst a obcí ve svazku naprosto dostačující. Tím, že přibudou nádoby na tříděný odpad, není směsného dopadu takové množství. Frekvence svozu a mnoho dalších podrobností bude ještě předmětem dalších jednání. V průběhu roku 2024 budeme zveřejňovat podrobnější informace tak, aby všichni byli na změny připravení," dodal Dvořák.

Dobrovolný svazek EKOD založila města a obce v roce 2017 s cílem zajistit společné odpadové hospodářství a zavádět principy oběhového hospodářství do praxe, snahou je snížit náklady obcí. Proto svazek o dva roky později založil společnost EKOD Servis, která zajišťuje svoz komunálního i tříděného odpadu pro členy svazku. K těm patří například Doksy, Mnichovo Hradiště, Zákupy, Dubá, Bakov nad Jizerou nebo Mšeno. Všem členům zapojeným do společného svozu se podle Dvořáka od roku 2019 podařilo významně zvýšit podíl separovaného odpadu.

čtk