Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

V okolí Polevska a Luže začala úprava Lužické magistrály, oplůtky mají zamezit vjezdu čtyřkolek a aut

09. 01. 2021 | 11:22

V okolí Polevska a Luže na Českolipsku dnes začala úprava Lužické magistrály, pomáhají s ní dva sněžné skútry. Běžkaři využijí z celkových 100 kilometrů 20 kilometrů upravených stop. Na dalších místech stopu projeli lyžaři. S úpravou chtějí všichni, kdo stopy Lužické magistrály udržují, pokračovat v dalších dnech, kdy má opět sněžit. V tiskové zprávě to uvedl za Ski Polevsko Jan Šmíd.

bezkyWwwpecpodsnezkoucz
ilustrační foto

Běžkaři mohou vyrazit na trasu Polevsko - Jedličná - Polevský vrch - U Kapličky - vysílač nad Práchní. Další tratě podle Šmída kvůli nedostatku sněhu zatím upravovat nelze.

Členové Ski Polevsko od rána instalují tzv. oplůtky a zábrany proti vjezdu aut a čtyřkolek do lyžařských stop U Kapličky nad Polevskem a na Jedličné. Na místě jsou i cedule se zákazem vjezdu a vstupu. "Apelujeme na turisty a pejskaře, aby nevstupovali do upravených stop a pro své procházky zvolili jinou trasu," doplnil Šmíd.

Další trasa vede od chaty Luž k Jánu přes Hřebenovku kolem Ptačince až na Stožecké sedlo/Šébr. Od křižovatky cest Lužická cesta na červené Hřebenovce na hranici s Německem začínají upravené německé tratě, které vedou podél hranice po modré značce kolem Ptačince a na Weberberg a dále do místní části Waltersdorf Neue Sorge. Vstup do Saska za účelem turistiky není z důvodu nařízení spolkové vlády povolen, uvedl Šmíd, který upozornil také na pohyb lesní techniky a uskladněné vytěžené dřevo na odstavných plochách a podél cest.

V okolí Stožeckého sedla/Šébru je okolo 20 centimetrů sněhu, o něco méně je ho v okolí Polevska, Svoru a Práchně. Především v lesních úsecích a na loukách tam podle Šmída mohou běžkaři narazit na holou zem.

čtk