Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Vězeňská služba ve Stráži pod Ralskem začala při výcviku poutání používat figuríny

18. 06. 2020 | 14:35

Jinou formu má kvůli snížení rizika nákazy koronavirem výuka a výcvik dozorců a dalších pracovníků vězeňské služby v jejich akademii ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku. Nově probíhá částečně on-line přes internet a jiná je i po praktické stránce, třeba nácvik poutání se provádí na figurínách. "Normálně by studenti cvičili vzájemně na sobě," řekl dnes novinářům zástupce vedoucího pedagogického oddělení Pavel Hegr.

věznice straz1
Foto: Artur Irma

Strážská akademie je jediná, kterou vězeňská služba má v republice pro výcvik svých pracovníků. Ročně její kurzy absolvuje asi 3500 lidí. Letos je musela akademie zastavit kvůli koronaviru v polovině března. Znovu tam mohli studenti začít jezdit za výukou od začátku června. Podle ředitele akademie Františka Vlacha to do té doby řešili výhradně on-line na dálku. "Jsou to věci, které se i my sami učíme, protože do března zásadně probíhalo vše prezenční formou," uvedl Vlach.Foto: Artur IrmaMateriály podle něj studentům začali od března zasílat elektronicky a v kontaktu s nimi byli i přes skype. Podle Vlacha se ukazuje, že lze oba typy výuky zkombinovat i do budoucna. "Je tam nezastupitelná část prezenční výuky, ale zároveň budeme některé věci moci řešit i na dálku a nebude potřeba být přítomen," řekl. To podle něj pomůže zejména účastníkům kurzů, kteří do Stráže přijíždějí ze vzdálenějších koutů republiky.

I když už studenti ve Stráži mohou být, nadále má výuka svá omezení. Třeba nástupní kurz pro dozorce byl pobytový na 13 týdnů, nyní trvá pět týdnů a jeho účastníci jezdí do Stráže jen na praktický nácvik. "My teď kombinujeme distanční formu s prezenční," uvedl Hegr.Foto: Artur IrmaDnes tam například byl nácvik poutání vězňů. "Učí se standardní služební postupy," řekl Hegr. Obvykle by si to frekventanti zkoušeli vzájemně na sobě, což ale nyní není možné. Pouta dnes cvičně nasazovali figurínám, které si akademie pro tento účel pořídila. "Lepší by to bylo mezi sebou," řekla účastnice nástupního kurzu Eva Šimková z věznice ve Světlé nad Sázavou. Odhadla, že během výuky si různé způsoby poutání vyzkouší i stokrát. "Když to máte naučené, zvládnete pouta nasadit během chvilky," uvedla. Podle ní si je ale třeba stále uvědomovat, že je v kontaktu s odsouzeným. "I když se chová klidně, může nečekaně na vás vystartovat. Na to musíte pořád myslet," dodala.

čtk