Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Výstava 100 let v bílém plášti doputovala za dalšími návštěvníky. Tentokrát do České Lípy 

17. 05. 2019 | 5:00

Libereckým krajem putuje výstava nazvaná 100 let v bílém plášti, kterou uspořádal resort zdravotnictví Libereckého kraje ve spolupráci se Severočeským muzeem v Liberci u příležitosti loňského stého výročí založení republiky.

Výstava
Foto: LK

Expozice, která se ohlíží za historií zdravotnictví, měla premiéru loni počátkem listopadu ve vestibulu Krajského úřadu Libereckého kraje. Odtud se pak vypravila dále: jako první zdobil soubor osmnácti informačních panelů prostory Nemocnice Jablonec nad Nisou, a to od začátku února do konce letošního dubna.

Panely, které dávají nahlédnout do vývoje známých i v současné době již neexistujících zdravotnických zařízení v Libereckém kraji, jsou v současné době k vidění v Nemocnici s poliklinikou Česká Lípa, konkrétně v přízemí polikliniky. Historická kolekce tu bude k vidění do konce června.

Výstava umožňuje velice zajímavé nahlédnutí do historie zdravotnictví. Její zhlédnutí můžeme doporučit. Věříme, že mladé lidi zaujme a pamětníky potěší,“ řekl generální ředitel českolipské nemocnice Pavel Marek. „Výstava přibližuje dobře zpracovanou historii zdravotnictví a zaslouží si, aby ji vidělo co nejvíce lidí. Přeji jí úspěch i v České Lípě,“ doplnil náměstek hejtmana pro rezort zdravotnictví Přemysl Sobotka.

Během loňské vernisáže v sídle Krajského úřadu si sám náměstek Sobotka zavzpomínal. Glosoval, že je také pamětník, protože ve zdravotnictví působí rovných padesát let. „Některé přístroje a některé věci, které jsou vystaveny ve vitrínách, byly při mé praxi běžnou součástí medicíny,“ poznamenal.

LK/Jan Mikulička