Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Z krajské kasy jde na festival Lípa Musica milion, samotný Koncert pro Liberecký kraj přijde na 400 tisíc

05. 09. 2019 | 13:23

Zhruba třetina koncertů Mezinárodního festivalu Lípa Musica je dva týdny před jeho zahájením zcela vyprodaná. V prodeji zbývá asi pětina z 5000 vstupenek. Vyprodaný je zahajovací Koncert pro Liberecký kraj, který se 17. září uskuteční v kostele Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Jeho hvězdou bude vokální britské sexteto The King’s Singers. Také loni v listopadu byl tento koncert vyprodaný během jediného týdne, řekla novinářům mluvčí festivalu Lucie Johanovská.

lipamusica
archivní foto

Festival Lípa Musica začínal v roce 2000 jako přehlídka duchovní hudby s pěti koncerty, postupně se rozšířil i do sousedních regionů. Na programu letošního 18. ročníku je 21 projektů a dva doprovodné na 15 místech Libereckého a Ústeckého kraje a sousedního Saska. "Naším dlouhodobým cílem je zviditelnit náš kraj, místa, kde žijeme, a umožnit lidem, kteří žijí v tomto regionu, skutečně exkluzivní hudební zážitky, za jakými se lidé sjíždějí spíše do velkých center," řekl ředitel festivalu Martin Prokeš.

Potřetí se v rámci festivalu uskuteční Koncert pro Liberecký kraj. "Těmito koncerty jsme chtěli od samého začátku přinést do kraje to nejlepší, co nabízí světová klasická hudba. Již na základě prvních dvou ročníků se ukazuje, že spojit síly se zkušeným organizátorem festivalu a společně mít takto náročný cíl, nese své ovoce," řekla krajská radní pro kulturu Květa Vinklátová. Loni se pro koncert kraje podařilo získat mezzosopranistku Magdalenu Koženou, letos The King’s Singers. Také pro příští rok slibují organizátoři interpreta světové úrovně. Jméno ale odtajní až na letošním zahajovacím koncertu.

K hvězdám letošního ročníku patří podle Prokeše také původem ruský houslista, violista a hráč na violoncello da spalla Sergej Malov, koncertní mistr berlínských filharmoniků Noah Bendix-Balgley, Janoska Ensemble nebo Prague Cello Quartet.

archivní foto

Organizátoři festivalu hospodaří s rozpočtem 7,4 milionu korun. Česká Lípa letos na koncerty přispěla 800.000 korunami. Liberecký kraj dal 600.000 korun a dalších 400.000 korun dává na Koncert pro Liberecký kraj. V příštím roce se podle Vinklátové podpora kraje o 100.000 korun zvýší.

čtk